Nema više ispod stola

State Department morat će objasniti kako i zašto prodaje hakerske alate i usluge drugim državama

State Department ima 90 dana da pojasni kako kontrolira širenje kibernetičkih alata i otkrije bilo koju akciju koju je poduzelo kako bi kaznilo tvrtke koje se ne drže tih pravila.
Sci-Tech / Internet | 03. 01. 2020. u 21:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna je tajna da brojni kibernetički i hakerski alati koji su prvotno osmišljeni za obranu neke države svoj put pronađu i na crno tržište te budu upotrijebljeni protiv tih istih država.

Upravo se to dogodilo SAD-u kad su tvrtke koje su inicijalno bile angažirane za izradu kibernetičkih alata za obranu SAD-a te iste alate prodale stranim igračima.

Kako bi takvoj praksi stali na kraj, ili ju barem ograničili, u Kongresu su donijeli zakon prema kojem američko Ministarstvo vanjskih poslova (State Department) mora otkriti na koji način regurila prodaju kibernetičkih alata i usluga izvan zemlje, javlja Zimo.

Pojednostavljeno rečeno, State Department ima 90 dana da pojasni kako kontrolira širenje kibernetičkih alata i otkrije bilo koju akciju koju je poduzelo kako bi kaznilo tvrtke koje se ne drže tih pravila.

Naime, prema aktualnim američkim zakonima, tvrtke koje prodaju hakerske alate ili usluge stranim vladama, prvo za to moraju dobiti odobrenje State Departmenta.

Promjene u zakonu rezultat su Reutersove istrage koja je pokazala da su tri američke tvrtke Good Harbor, CyberPoint International i SRA International koristile alate koje je razvila američka Nacionalna sigurnosna agencija, kako bi pomogli Ujedinjenim Arapskim Emiratima u operacijama nadzora nad aktivistima koji su se borili za bolja ljudska prava u toj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close