Nova opcija

Netflix uvodi besplatni streaming svojih sadržaja?

Nakon uspješnog oporavka od kratkotrajne krize nastale gubitkom skoro milijun pretplatnika, Netflix razmatra mogućnost besplatnog streaminga sponzoriranog reklamama.
Sci-Tech / Internet | 23. 01. 2023. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Streaming servis Netflix je prije nekoliko dana u svojem financijskom izvješću objavio kako je u četvrtom kvartalu 2022. uspio privući skoro nevjerojatnih 7,4 milijuna novih pretplatnika, što znači da se iznenađujuće brzo i uspješno oporavio nakon što ih je u prvoj polovici 2022. izgubio skoro milijun.

Taj novi priljev pretplatnika dobrim je dijelom posljedica pametnog i pravovremenog poslovnog poteza kojim je nakratko posrnuli Netflix na američkom tržištu nedavno spustio cijenu svoje pretplate koja sada (u jeftinoj opciji temeljenoj na komercijalnim oglasima) iznosi 6,99 dolara mjesečno.

Korak dalje

Štoviše, najavljeno je kako namjeravaju krenuti i korak dalje: izvršni direktor Ted Sarandos je prije tri dana izjavio kako u Netflixu planiraju uvođenje potpuno besplatne opcije.

''Otvoreni smo prema inovacijama i ozbiljno proučavamo različite modele pretplate kakvi se trenutno nalaze na svjetskom tržištu streaming servisa, pa tako i komercijalni model s besplatnom opcijom'', navode.

Ali (uvijek taj 'ali'!), premda Netflix potvrđuje da razmišlja o verziji pretplate koja bi se umjesto iz džepova gledatelja financirala objavljivanjem oglasa i reklama tijekom prikazivanja filmova i serija, to ipak ne znači da će ta opcija zaista i biti uvedena u skoro vrijeme: u Netflixu se trenutno najviše bave brojnim drugim promjenama u poslovnoj politici i načinu distribucije svojeg programa, ponajviše potezima vezanim za nedavno uvođenje restrikcija dijeljenja passworda između više korisnika, kao i za novu politiku uvođenja reklama i oglašavanja.

Sarandos je istaknuo da je Netflixov sadašnji fokus primarno usmjeren na ta dva aspekta (restrikcija password-sharinga i definiranje modaliteta uvođenja komercijalnih oglasa), pa bi moglo proći neko duže vrijeme dok se o opciji 'besplatno, ali s oglasima' počne ozbiljnije i detaljnije raspravljati.

U međuvremenu, bit će zanimljivo pratiti način na koji Netflix planira uvesti tu besplatnu opciju, jer je free-streaming u SAD-u već dosta dobro pokriven teren na kojem su uhodane i dominiraju dvije velike besplatne platforme, Tubi i Amazon Freevee. Osim toga, potencijalni oglašivači će biti vrlo oprezni u pogledu toga što se to nudi u novoj besplatnoj opciji, jer Netflix trenutno na ranije spomenutoj jeftinijoj pretplati temeljenoj na oglasima ima oko 10% manje ponudu iz svojeg kataloga filmova i serija nego u full-paid verzijama pretplate, a i razlučivost jeftinog streaminga je low quality, slabije kvalitete, ograničena je na skromnih 720p.

Sadržaj

Takve 'štedljivo razvodnjene' restrikcije nisu popularne kod pretplatnika, a ni kod filmskih i televizijskih kompanija čije sadržaje Netflix distribuira. A tamo gdje nema dobre ponude i zadovoljnih gledatelja, ni oglašivači neće rado uložiti svoj novac. Koliko je to točno, vidljivo je već iz sadašnje situacije gdje (u spomenutoj 'razvodnjenoj' jeftinijoj opciji pretplate) Netflix već ima problema s dobivanjem distribucijskih licenci za streaming filmova i TV-serija nekih od studija koji jednostavno ne žele svoje sadržaje distribuirati u lošijoj kvaliteti ekranskog prikaza.

Osim toga, pretplatnici na jeftine i besplatne opcije ne bi imali na raspolaganju kompletan katalog filmova i serija kao što ga imaju pretplatnici na standardnu i premium opciju.

Ovo su za sada tek „informirana nagađanja“ temeljena na službenim izjavama visokopozicioniranih ljudi iz Netflixa, pa će biti interesantno vidjeti što Netflix zaista planira učiniti u budućnosti -- bilo da se radi o besplatnom modelu s reklamama ili možda o daljnjem snižavanju cijena trenutnih pretplata.

Jer Netflix je najskuplji streaming servis u Americi: standardni paket u SAD-u trenutno košta 15,49 dolara mjesečno, a ultimativni ili premium paket 19,99 dolara, dok primjerice HBO Max u premium verziji naplaćuje 15,99 dolara mjesečne pretplate.

Poslovna logika govori da bi Netflix svojim besplatnim modelom mogao privući još više pretplatnika ako to ne bude podrazumijevalo i znatnije restrikcije kvalitete i kvantitete streaming-sadržaja ili bi jednostavno mogao sniziti sadašnje (pre)visoke cijene standardnih i premium paketa.

U svakom slučaju, u idućim mjesecima vrijedi popratiti promjene na američkom tržištu streaming-servisa, jer će se poslovna rješenja koja tamo 'uhvate korijenje' vrlo brzo preslikati na europsko tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close