Global CTX Mosaic of Mars

Na Internetu dostupan "Google Earth za Mars"

Global CTX Mosaic of Mars velika je interaktivna mapa Marsa, nastala na temelju dugogodišnjeg rada marsovskog orbitera i njegovog crno-bijelog fotoaparata.
Sci-Tech / Internet | 09. 04. 2023. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko sveučilište Caltech izradilo je, na temelju NASA-inih snimaka i podataka, najdetaljniju interaktivnu mapu Marsa do sada.

Global CTX Mosaic of Mars, kako joj je službeni naziv, izrađen je od 110.000 snimaka crno-bijelog fotoaparata Context Camera (CTX), postavljenoga na Mars Reconnaissance Orbiter, sondu koja se u orbiti oko Crvenog planeta nalazi od ožujka 2006. godine i kontinuirano snima njegovu površinu u detalje.

5,7-terapikselna karta

Konačni rezultat prilično je impresivan – cijeli planet Mars pokriven je ovim snimkama, koje ukupno mjere 5,7 terapiksela (5,7 bilijuna točaka). Na izradi interaktivnog mozaika radilo se šest godina, utrošeni su deseci tisuća radnih sati, a i prije objave, njegova je beta verzija već citirana u 120 recenziranih znanstvenih radova, javlja Bug.

Sada je cijeli ovaj korpus snimki i podataka dostupan i javnosti, na ovom mjestu.

Prikaz funkcionira kao Google Earth, postavlja promatrača iznad površine Marsa i omogućava "let" iznad nje, s intuitivnim zumiranjem prema detaljima, prikazanima u prilično visokoj rezoluciji – jedan piksel na ovom mozaiku predstavlja 5x5 metara, tj. 25 m2 Marsove površine.

Linkovi za brzi skok

U dnu stranice nude se i linkovi za brzi skok na neka istaknuta mjesta, poput onih gdje se nalaze NASA-ini roveri (čiji su tragovi ucrtani na mapu) ili poznatih stijena, kratera i ostalih značajki Marsovog reljefa.

Svi su krateri i ostali topografski lokaliteti označeni, baš kao na Google Earthu, pa sada Mars može u detalje istraživati, i njime virtualno letjeti, svatko tko ima vezu na Internet.

Velik je to korak za popularizaciju znanosti, kažu autori ove mape, ali ističu i dodatnu pristupačnost svima onima, kojima će pogled na Mars poslužiti u znanstvenim istraživanjima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close