Starlink sve popularniji

Muskov svemirski internet donosi signal u najzabačenija sela svijeta

Za performanse Starlinka iz SpaceX-a kažu da “nisu teoretske, ni eksperimentalne”, a brzina surfanja iznosi 100/20 Mbps.
Sci-Tech / Internet | 05. 02. 2021. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako brojnim ljudima u ruralnim i zabačenim dijelovima svijeta omogućiti pristup brzom internetu? Na mjestima na kojima nema optike, niti brzog mobilnog interneta, treba razmišljati o alternativnim načinima povezivanja.

Npr. Facebook je razmišljao o dronovima, a Google o balonima koji bi služili kao nema vrsta letećih baznih stanica. Projekt koji je od početka zvučao prilično ambiciozno, nedavno je prekinut.

No to ne znači da korisnici neće dobiti alternativu klasičnom broadbandu ili mobilnom internetu - svemirski, odnosno satelitski internet.

SpaceX samo je jedna od kompanija kojoj je to tržište zanimljivo, no za razliku od konkurencije, njihovi sateliti Starlink već su neko vrijeme u svemiru i pružaju uslugu svemirskog interneta. Iz kompanije su se ovaj tjedan pohvalili kako je broj korisnika Starlinka premašio 10 tisuća, pri čemu svi oni mogu biti i više nego zadovoljni brzinom, javlja Zimo.

Brzina iznosi 100/20 Mbps, a iz kompanije naglašavaju da performanse njihova interneta “nisu teoretske, niti eksperimentalne”.

Kompanija je jučer u svemir poslala novu seriju satelita Starlink, njih 60, a trenutačno je u orbiti više od tisuću njihovih satelita koji na ograničenom području pružaju uslugu brzog interneta. Prvotni je plan bio u svemir poslati 12 tisuća satelita, no Muskovi su planovi puno veći te se nada da će se ta brojka jednom popeti na više od 40 tisuća satelita.

SpaceX sa Starlinkom ne namjerava (barem ne sada) konkurirati kompanijama koje pružaju klasične internetske usluge te mobilnim operaterima te su prvenstveno fokusirani na omogućavanje pristupa brzom internetu osobama koje žive na područjima na kojima nema infrastrukture za brzo surfanje.

Brzi pristup internetu na tim područjima, naravno, ima svoju cijenu koja nije mala - pored jednokratnog troška od 500 dolara za Starlink terminal i ruter, cijena mjesečne pretplate iznosi 99 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close