Sumnja da se prekršio zakon

Japan otvorio istragu protiv Googlea

Japansko povjerenstvo za poštenu trgovinu (JFTC) želi utvrditi je li Google prekršio zakon odričući se dijela prihoda od operativnog sustava Androida i prepuštajući ga proizvođačima mobitela.
Sci-Tech / Internet | 24. 10. 2023. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski regulator izvijestio je u ponedjeljak da je otvorio istragu protiv Googlea zbog sumnje da je možda prekršio zakon o ravnopravnom natjecanju na tržištu usluga pretraživanja interneta.

Japansko povjerenstvo za poštenu trgovinu (JFTC) želi utvrditi je li Google prekršio zakon odričući se dijela prihoda od operativnog sustava Androida i prepuštajući ga proizvođačima mobitela, pod uvjetom da na uređaje ne instaliraju konkurentske tražilice.

Sporna praksa paket s aplikacijom "Google Play"

Sporna je i Googleva praksa da na mobitelima s Androidom "Google Search" i "Google Chrome" "moraju" ići u paketu s aplikacijom "Google Play", pokazuje priopćenje JFTC-a.

"Sumnja se da (Google) tim postupcima isključuje poslovnu aktivnost konkurencije i ograničava poslovnu aktivnost poslovnih partnera na tržištu usluga pretraživanja", naveo je dužnosnik regulatora na konferenciji za novinare.

Slične odluke regulatora u Europskoj uniji i SAD-u

Raširena upotreba Googleove usluge nije upitna, ali ravnopravna tržišna utakmica jest, dodao je.

"Pokrenuli smo istragu uz pitanje je li situacija u kojoj korisnici teško prepoznaju usluge drugih dobavljača tražilica, unatoč poboljšanjima, umjetno stvorena", objašnjava.

Japanska istraga nadovezuje se na slične odluke regulatora u Europskoj uniji, SAD-u i drugim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close