Uz nesagledive posljedice

Facebook i Instagram mogli bi biti ugašeni u zemljama EU

Iako je teško vjerovati da Facebook i Instagram mogli biti nedostupni u zemljama Europske unije, iz Fejsa nisu odbacili tu mogućnost.
Sci-Tech / Internet | 22. 09. 2020. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irska komisija za zaštitu podataka prošli je mjesec donijela odluku prema kojoj Facebook više ne bi smio privatne podatke svojih korisnika iz Europske unije transferirati u SAD, već bi ih trebao držati na serverima u EU, zbog straha od nadzora tih podataka od strane američke vlade.

Ako zaista dođe do primjene te odluke, objasnili su u tužbi koju je Facebook podnio Visokom sudu u Irskoj, posljedice za korisnike i brojne tvrtke u Europi mogle bi biti nesagledive.

Naime, prema toj tužbi koju je podnijela Facebookova šefica zaštite podataka u Irskoj Yvonne Cunnane, u slučaju zabrane prijenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uvjetima mogli nastaviti s pružanjem usluga poput Facebooka i Instagrama u Europskoj Uniji.

Ukratko, to bi značilo povlačenje ove dvije popularne društvene mreže s više od 400 milijuna europskih korisnika iz EU, a posebno je naglasila kako su, zahvaljujući tim mrežama, europske kompanije ostvarile prihode oko 208 milijardi eura, javlja Zimo.

Osim upozorenja o potencijalnom napuštanju EU, iz Facebooka su u tužbi kritizirali i irsku povjerenicu za zaštitu osobnih podataka Helen Dixon te smatraju nevjerojatnim da je tako veliku odluku donijela samo jedna osoba.

Također, ističu i kako su dobili rok od samo tri tjedna da odgovore na tu odluku te podsjećaju da i brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD-u, no Dixon je izdvojila samo Facebook i donijela odluku koja se odnosi samo na Zuckerbergovu kompaniju.

To ostavlja dojam da se Facebook ne tretira jednako, napisala je u tužbi Cunnane objasnivši da se tako nešto neće dobro odraziti na slobodno tržište i kompetitivnost jer se čini kako država ima jedno pravilo za Facebook, a druga pravila za ostale kompanije koje rade istu stvar.

U komentaru za medije iz Facebooka su naknadno objasnili kako najava potencijalnog povlačenja iz EU nije prijetnja s kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promjene svoju odluku, no naglašavaju kako se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prijenos podataka između EU i SAD-a. Ako nema tog prijenosa podataka, neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima u Europskoj uniji.

Facebooku je važan protok podataka o njegovim korisnicima kako bi im mogao bolje plasirati ciljane oglase na čemu, naravno, zarađuju, a kada bi se taj protok podataka poremetio, to bi utjecalo na prihode kompanije, objasnili su na Viceu zašto su iz Facebooka tako oštro reagirali na odluku o zabrani prebacivanja podatka na američke servere.

Ipak, prema stručnjaku za privatnost sa Sveučilišta u Londonu, Facebookov ultimatum predstavlja samo "praznu prijetnju" te smatra kako je najava povlačenja kompanije s europskog tržišta apsurdna i nitko u nju neće povjerovati.

Kopirati
Drag cursor here to close