Još se ne zna čijih

Australija na udaru državnih hakera

Australske vlasti su 8. veljače otkrile da je informatički sustav parlamenta bio ugrožen u "incidentu" ali nisu rekle o čemu je točno riječ.
Sci-Tech / Internet | 18. 02. 2019. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australija je u ponedjeljak optužila "sofisticirani državni subjekt" da je odgovoran za hakiranje informatičkog sustava parlamenta kojega su žrtve bile i neke političke stranke, nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora.

Australski premijer Scott Morrison rekao je zastupnicima da su državne sigurnosne službe koje istražuju taj napad "vidjele da su na meti napada bile i mreže nekih političkih stranaka, Liberalne, Laburističke i Nacionalne stranke".

Naši stručnjaci misle da je sofisticirani državni subjekt odgovoran za taj zlonamjerni čin, dodao je, ne imenujući nijednu zemlju. Naše sigurnosne službe su otkrile taj čin i (...) sada rade na osiguravanju mreža i na zaštiti njihovih korisnika.

Australske vlasti su 8. veljače otkrile da je informatički sustav parlamenta bio ugrožen u "incidentu" ali nisu rekle o čemu je točno riječ, prenosi Zimo.co.

Zbog toga su korisnici te mreže, pa tako i premijer i članovi vlade, morali promijeniti svoje lozinke i poduzeti druge žurne mjere.

Australske vlasti tvrde da ne znaju tko bi mogao biti odgovoran za ovaj hakerski napad ni što se njime htjelo postići.

Još je prerano reći, rekao je Fergus Hanson, stručnjak za računalnu sigurnost u Australskom institutu za stratešku politiku. No napomenuo je da su za takav napad sposobni tek "jedan ili dva čimbenika".

Hanson je rekao da bi "na prvo mjesto" popisa mogućih osumnjičenika stavio Peking, ali da "ne bi isključio" ni umiješanost Rusije.

Australci u svibnju izlaze na parlamentarne izbore i boje se da bi hakeri mogli pokušati utjecati na predizbornu utrku, pa i na same izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close