Recenzija

Skoro savršeni Fold

Ovo je budućnost mobilne industrije. Iako sam imao odrređene nedoumice, kao koja je korist od premalog telefona i nezgrapnog tableta, imam bolja oba ta uređaja već doma, iapk se pokazalo kako je Fold lijepo osmišljen koncept.
Sci-Tech / Internet | 29. 12. 2021. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smucalo je preuzeo mali paket, mislim minijaturni paket i oba smo bili uvjereni kako su nam iz Samsunga poslali sat na testiranje. Na uredskoj kolokvij-kavi već smo razmišljali kako da napravimo usporedni test s naših nekoliko privatnih pametnih satova, kako da usporedimo suradnju s Googleom kao korak dalje u razvoju Tizen sustava, a onda sam uzeo skalpel i otvorio pošiljku. Na opće zaprepaštenje, na kutiji je pisalo veliko slovo Z i to je već dalo naslutiti što je unutra. Nakon razmotavanja, pored tableta na kojem ovo pišem sam imao dimenzijama tek nešto manji Samsung Galaxy Z Fold.

Foto: Bljesak.info / Recenzija: Samsung Galaxy Fold

Po uključivanju uređaja, dočekat će vas tipična procedura postavljanja svih silnih računa od Googlea i Samsunga i onda prilično dugo čekanje dok se sve nadogradi na posljednju inačicu. Ovdje ću naglasiti kako i Samsung sada jamči tri godine nadogradnji, što je prilično odvažan potez. Kako je recenzijski uređaj bio dostavljen gotovo potpuno prazan, postavio sam svoj račun na YouTube Music i odlučio sačekati sat i pol koliko je potrebno da se uređaj napuni. Mrvicu presporo, ukoliko mene pitate, budući da u kutiji Samsung ne isporučuje adekvatan brzi punjač i punjenje je iz nekog razloga samo 15W (možda zbog ranijih problema s pregrijavanjem). Iako sam pri ruci imao dva snažnija punjača, od 25W i 35W, imao sam vremena da mogu uživati u čitavom albumu Adele, a zvuk, eh, to je posebna priča, jasan i glasan, još ako preklopite Fold pa zvučnici slobodno sviraju, bez odbijanja.

Već to prvo iskustvo dalo mi je jednu sjajnu ideju za testiranje. Što mislite može li jedan ovako napredan uređaj u potpunosti zamijeniti standardnu novinarsku aparaturu danas? U nastavku ću vam prenijeti svoja iskustva o ovome.

Katica za sve

Što se tiče samog testiranja uređaja, neću duljiti, neću vas umarati specifikacijama, riječ je o uvjerljivo najboljem Android uređaju kojeg vam novac može kupiti danas. To vam kaže recenzent koji je kao posljednji Samsung pametni telefon davno, davno kupio Samsung Galaxy S5. I u mnogome se sada osjećam isto kao tada. Samsung je tada predvodio tržište novim senzorima, 4G mrežom, savršenim AMOLED ekranom, 16MPx kamerom, vodootpornim uređajem...

Danas ne postoji nešto što Fold ne može, i kao potvrdu toga samo ću navesti neke stvari koje nećete susresti na drugim sličnim pametnim telefonima: diktiranje na jednom jeziku i potom automatsko prevođenje na drugi, snimanje intervjua stereo mikrofonima, montaža i editiranje 4K videa (doduše, samo 30FPS).

Kako bih provjerio tezu o snazi, instalirao sam dvije najteže aplikacije koje posjedujem, i ne, Genshin Impact nije najzahtjevniji komad softvera na tržištu. Riječ je o Grid Autosport i Civilization VI, iznimno zahtjevnim kompjuterskim igricama koje nisu dostupne čak niti na nVidia Shield Pro, a to je najmoćniji Android uređaj za multimediju. Možete vidjeti kadrove u priloženom videu, a reći ću da se Fold tek malo ugrijao u području kod kamere, gdje se vjerojatno nalazi grafički čip mobitela. Za ovako zahtjevnu zadaću, malo topline mu ne mogu zamjeriti jer to su aplikacije koje bacaju na koljena čak i specijalizirane gejmerske mobilne telefone.

Foto: Bljesak.info / Recenzija: Samsung Galaxy Fold
Foto: Bljesak.info / Recenzija: Samsung Galaxy Fold
Foto: Bljesak.info / Recenzija: Samsung Galaxy Fold
Foto: Bljesak.info / Recenzija: Samsung Galaxy Fold

No pred ovim modelom Folda je stajao čitav jedan uredski dan prosječnog bosanskohercegovačkog novinara. To uključuje dijeljenje mreže, slanje materijala, snimanje fotografija i videa, snimanje tonskog zapisa, pisanje datoteka u Office paketu, a potom editiranje svega toga za potrebe programa. Sve ovo već sam radio s mobilnim uređajima, ali nikada odjednom. Posjet hrvatskog premijera Plenkovića Bosni i Hercegovini pokazao se kao savršen za testiranje. Naglasit ću da je tijekom tog prvog dana korištenja, srećom u vrijeme pauze između dva novinarska događaja, Fold imao ažuriranje sustava, što je u potpunosti odradio na mobilnoj mreži.

Nemam zamjerke na Samsungovu izvedbu, osim možda da je Samsungova virtualna tipkovnica neupotrebljiva prosječnom novinaru jer za naša slova morate predugo čekati. Microsoftova SwiftKey spasila je dojam. U njih su ČĆŽŠĐ s desne strane ekrana. No ipak, nešto veća zamjerka je u bateriji.

Samo 4300MAh

Da se razumijemo, niti jedan mobilni uređaj ne proživljava ovakvo mučenje, čak i većina novinara koristi više mobitela za različite namjene svoga posla, jednim tako slikamo, dok drugim obavljamo korespodenciju s uredništvom ili slično. Fold je odradio sve zamišljeno uz najveće pohvale, ali baterija to još uvijek ne može izdržati. Kada kažem da me Fold podsjeća na Galaxy S5, on je imao isti problem, punjač mu je bio najbolji prijatelj, ali S5 je imao jednu prednost u odnosu na današnje mobitele, iako vodootporan, novinari su tada obično imali po dvije ili čak tri baterije koje bi samo zamijenili kada se prva potroši.

Danas to nije moguće, baterije su čvrsto ugrađene u mobitele. A Samsung je odlučio ne dostaviti jedan prvoklasni punjač u prodajnom paketu. Ovdje ću se na trenutak osvrnuti da dizajn samog uređaja. Savitljivi ekran je prilično napredovao od onog početnog debalka prije par godina, ali se i dalje osjeti određeni nesklad: vanjski ekran je neprirodno visok, a preuzak za normalno korištenje, i svrhovit je jedino za telefonski razgovor i slikanje, kada se čini da u ruci držite kompaktni fotoaparat, popularni idiot.

Za sve ostalo morate se obratiti kvadratnom profilu otvorenog mobitela, a tu je zapravo jedino funkcionlno tipkanje i čitanje. Časopisi i knjige izgledaju odlično, ali svaki video izgleda kao pop-up reklama. Kako primijetite, ne spominjem brazdu na sredini jer već tri minute nakon prvog paljenja, zaboravite da uopće postoji.

E sad, ovakav dizajn je morao biti još malo dotjera, još bolje osmišljen, jer Fold se preklopljen čini poput nekadašnjih talijanskih dizajnerskih bežičnih telefona kakve smo švercali iz Trsta, elegantan i uzak, a rasklopljen ponajviše sliči koricama kakve knjige, dakle nevjerojatno tanak. Sve to mi daje dojam da je Fold mogao, pa i trebao biti deblji uređaj, jer milimetar nitko ne bi primijetio, a barem je mogao biti zadovoljen standard od 5000MAh baterije, koliko je obično dovoljno od jutra do mraka. Ovako, ostaje gorak okus da ćete nerijetko imati fora smartphone, ali ipak fiksni više nego mobilni. Jer daleko od punjača ne smijete, ako ćete ozbiljno raditi. Što ovaj uređaj itekako dobro radi.

Pionirski uređaj

I sam sam ostao zapanjen svim silnim stvarima koje Samsung Galaxy Fold Z može, i u ovih nekoliko dana prečesto mi se motao po rukama, doduše, strah od punjenja mi je stalno odzvanjao negdje u podsvijesti.
Moram priznati da se u uredskom smislu ovaj uređaj pokazao kao stopostotni pogodak, unatoč činjenici da je sklopljen tek telefon ili fotoaparat, a otvoren glomazna tipkovnica. Još uvijek sve aplikacije ne koriste čitav ekran, mada se Samsung potrudio prilagoditi većinu svojih aplikacija prilagoditi, tako primjerice imenik imate s lijeve strane ekrana, dok s desne imate detaljnu informaciju o odabranoj osobi. Ali i dalje ostaje onaj dojam, da ne možete u bijesu samo sklopiti uređaj kao nekada preklopnike, budući da Samsung samo prebaci razgovor na vanjski ekran i ponovno možete samo bijesno kliknuti prekini poziv. A bijes tada gubi smisao.

Foto: Bljesak.info / Recenzija: Samsung Galaxy Fold

Na kraju, je li ovo uređaj za svakoga? Definitivno, ovo je budućnost mobilne industrije. Iako sam imao odrređene nedoumice, kao koja je korist od premalog telefona i nezgrapnog tableta, imam bolja oba ta uređaja već doma, iapk se pokazalo kako je Fold lijepo osmišljen koncept. Uz još male dorade, ovo će postati mainstream uređaj vrlo skoro. A te manjskavosti su dimenzije, koje su mogle biti bolje osmišljene, i ta prokleta baterija, koja je premalena za ozbiljniji rad, a Samsung jednostavno mami da radite sve na njemu. I to kažem kao osoba koja ima isto ovoliko radne memorije na privatnom kompjuteru, i kao osoba koja ima tek nešto više memorije nego je 256GB koliko ima Fold.

Za kraj ostavljam cijenu. Samsung Galaxy Fold je preskup za prosječnog korisnika, čak i za mene koji vidim njegove prednosti nad običnom ciglom. Ali to je ujedno i trošak na koji je spreman svaki potencijalni kupac ovog uređaja. Potreban vam je dobar i skup punjač, vjerojatno i bežični. Na kraju, u restoranu ili kafiću, pa čak i na pres konferenciji gdje su politički ili čak državni lideri, svi će vas primijetiti jer dizajn je jednostavno takav, ispred vremena.

No dok ovakva tehnologija ne postane svakodnevnica, ostaje nam svima da maštamo i prepustimo kupovinu samo onima koji to mogu priuštiti. A znamo da ih ima. Tople preporuke, ljudi! I svakaćas, realno!

Pozitivno:
- Vanserijski napredan hardver
- Predinstalirane aplikacije odlične za uredski rad
- Bizajn koji nudi određene prednosti u korištenju (Zoom, multimedija, čitanje...)

Negativno:
- Još uvijek nije dotjeran dizajn preklopnih telefona, koji nudi značajne mogućnosti
- Premala baterija koja se sporo puni
- Hm, cijena?!

Specifikacije:
Snapdragon 888 (8 jezgri, 3 klastera)
Adreno 660 840MHz
12GB RAM, 256GB pohrana
Glavni ekran 7,51 inča 1768x2208
Android 11

Kopirati
Drag cursor here to close