Stiže novi bežični standard

20 godina Wi-Fia: WiFi 6 će nadopunjavati 5G

Wi-Fi 6 donosi i niz drugih poboljšanja u odnosu na raniju generaciju bežičnog povezivanja, prije svega smanjenje zastoja u prometu podataka.
Sci-Tech / Internet | 13. 08. 2019. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Wi-Fi 6 (802.11ax) je novi lokalni bežični standard koji se uvodi u 2019., više ili manje istodobno kada i 5G tehnologija. Kao i 5G, ponudit će niz prednosti, prije svega nižu latenciju te veću brzinu prijenosa podataka, četiri puta veću od one koju ostvaruj Wi-Fi 5 (802.11ac).

Wi-Fi 6 donosi i niz drugih poboljšanja u odnosu na raniju generaciju bežičnog povezivanja, prije svega smanjenje zastoja u prometu podataka. Wi-Fi 6 može prenositi više podataka od prethodnih bežičnih standarda, kao i opsluživati više korisnika po pristupnoj točki.

Usto, ima i širi domet signala. Na primjer, na koncertima, sportskim događanjima, dakle u okolnostima masovnog korištenja ima pouzdaniju i bolju vezu

Novi je bežični standard opremljen i algoritmima umjetne inteligencije pa će pakete ključnih podataka će po potrebi prve poslati, samostalno uspostavljati vezu po potrebi, komunicirati s drugim povezanim uređajima u pametnim uredima, pametnim kućama, automobilu…

Kako se zahtjevi za bežičnom mrežom povećavaju i uključuju više IoT uređaja, Wi-Fi 6 svojih karakteristika stabilnosti i pouzdanosti u zatvorenim i otvorenim prostorima pogodan je i za naprednije sustave interneta stvari (IoT), prijenos videozapisa visoke rezolucije. Te samim time i za 5G mreže. WiFi 6 troši manje baterije na mobilnim uređajima od predhodnih generacija bežične povezivosti, javlja Bug.hr.

Ove godine u lipnju Wi-Fi tehnologija bežišnog prijenosa obilježila je 20 godina komercijalnog postojanja.

Najnovija inačica 5 može dostići gotovo 10 Gbps, što je 40 posto brže od Wi-Fi 5. Novi Wi-Fi 6 uređaji i dalje mogu komunicirati s pristupnim točkama koje pokreću starije verzije Wi-Fi-ja, tako da se instalirani AP-ovi još uvijek mogu iskoristiti.

Za sada je jasno da se WiFi 6 uvodi u primjenu brže nego 5G tehnologija. Kod najvažnijih proizvođača mobilnih uređaja WiFi 6 postaje sve učestaliji, predviđa se kako će potpuni prijalaz na WiFi 6 kao standard biti najdalje za tri godine. WiFi 6 i 5G neće biti konkurencija jer će WiFi 6 praktično nadopunjavati 5G za zatvorene prostore.

Kopirati
Drag cursor here to close