Halo?

Rusi čuli vanzemaljce

Sci-Tech / Flash | 30. 08. 2016. u 10:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski radio-teleskop "Ratan-600" zabilježio je snažan signal iz sustava zvijezde "HD164595", u sazviježđu Herkula, za koji neki astronomi vjeruju kako bi mogao da pripada vanzemaljskoj civilizaciji.

Zvijezda iz čijeg područja potiče misteriozni signal udaljena je od Zemlje 95 svjetlosnih godina, a veličinom je gotovo identična našem Suncu. Oko nje kruži najmanje jedna planeta veličine Neptuna čija godina traje oko 40 naših dana.

Ruski tim zabilježio je signal još 15. svibnja 2015. godine, međutim, informacije su objavljene tek nedavno, zahvaljujući astronomu Claudiu Macconeu sa Sveučilišta u Torinu koji je u Moskvi prisustvovao prezentaciji rezultata ruskog tima.

Seth Shostak, šef organizacije SETI, koja traga za izvanzemaljskim oblicima života, ističe za Guardian da je šokiran činjenicom da se na vijest čekalo toliko dugo, jer je uobičajeno da oni prvi saznaju za sve slične događaje.

"Zašto za ovo čujemo tek sada, i to zahvaljujući čovjeku koji je održao govor o tome u Moskvi prije godinu dana?", pita Shostak.

Maccone navodi kako su Rusi "sramežljivi" i da zbog toga nisu žurili da predstave svoje otkriće.

Signal koji je zabilježio "Ratan-600", mada je vrlo jak, mogao bi imati i jednostavnije prirodno tumačenje: mogao ga je poslati neki kvazar (kvazi-stelarni radio-izvor).

Naime, ruski radio-teleskop prvenstveno je namijenjen promatranju Sunčevih aktivnosti.

Zbog toga ima prijemnik vrlo širokog spektra koji ne može pouzdano raspoznati u kojem području frekvencija je zabilježen signal - je li bio uzak, što bi više odgovaralo vještačkom izvanzemaljskom porijeklu, ili je obuhvaćao široki pojas frekvencija, što bi više odgovaralo šumu koji dolazi s kvazara ili iz nekog drugog zvjezdanog izvora, prenosi Srna.

Maccone je informacije o signalu nedavno prenio Paulu Gilsteru, autoru znanstvenih i znanstveno-fantastičnih tekstova o svemiru i astronomiji, a on ga je predstavio javnosti.

"Nitko ne tvrdi sigurno da je riječ o signalu vanzemaljske civilizacije, ali ovo svakako vrijedi dalje istraživati", napisao je na svom blogu Glister.

Signal takve snage kakvu je zabilježio ruski tim, ako je izvor bio "izotropni svjetionik", što znači da je elektromagnetski signal namijenjen međuzvjezdanoj komunikaciji bio poslat u svim smjerovima, mogla je stvoriti samo civilizacija tipa "Kardašev 2", odnosno tehnološki naprednija od naše.

Ako je signal, pak, bio koncentriran u jednom smjeru i usmjeren prema Sunčevom sustavu, mogla ga je stvoriti civilizacija tipa "Kardašev jedan", što odgovara našem stupnju razvoja.

Stupnjevanje razina civilizacija ruskog astrofizičara Nikolaja Kardaševa ide od jedan do tri, a neki drugi astronomi proširili su ga do pet.

Jedan od glavnih faktora u određivanju položaja i stupnja neke civilizacije jeste mogućnost prikupljanja energije i količina njene potrošnje.

Stručnjaci najavljuju da će signal, zabilježen na frekvenciji od 11 gigahertza, biti jedna od tema na simpoziju astronoma u Gvadalahari u Meksiku krajem rujna.

Prema nekim astronomima, radi se o "najbolji kandidatu" za vanzemaljski signal još od 1977. godine.

Ipak, najveći skeptici smatraju da postoji mogućnost da je on stigao s nekog od komunikacijskih satelita u Zemljinoj orbiti.

Kopirati
Drag cursor here to close