podrška

Predstavljen INTERA TP kao Nacionalnakontakt točka Europskog centra za žene i tehnolgiju

Sci-Tech / Flash | 15. 02. 2016. u 16:45 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ugodnom ambijentu dvorane Europa u INTERA Tehnološkom Parku, u petak 12.2.2016. predstavljeno je članstvo INTERA-e među društvom 27 nacionalnih kontakt točaka Europskog centra za žene i tehnologiju (ECWT).

Prisutne je na početku pozdravila menadžerica poslovnog inkubatora, Meliha Gekić Lerić. Publici se uvodno obratio i gospodin Olav Reinertsen, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške koji se osvrno na osnaživanje žena i jednakost spolova kao ključne vrijednosti u današnjem društvu. Naveo je INTERA TP kao primjer inkubatora koji, uz podršku Kraljevine Norveške, potiče mlade na poduzetiničke aktivnosti, uključujući povećanje broja ženskih startupa i inspiriranje žena da postanu lideri u tehnološkom sektoru kao jedne od glavnih aktivnosti. Nakon njega, Janne Florholmen, predstavnica BOOST Global Innovation-a navela je primjer upravo svoga poduzeća koje se transformiralo od malog norveškog poduzeća do globalne kompanije koja pruža usluge širom svijeta, a vode je upravo žene. Žensko poduzetništvo s naglasom na tehnološki orijentirane biznise je jedna od ključnih aktivnosti na kojima BOOST djeluje u suradnji s INTERA TP-om, a članstvo u EWCT-u predstavlja veliki napredak u toj priči.

Pedesetak prisutnih, uglavnom žena, o samom Europskom Centru i mogućnostima koje se ovom suradnjom otvaraju za žene u tehnologijama u Bosni i Hercegovini čulo je najprije od Eve Fabry, direktorice ECWT-a, koja se javila iz Norveške. Prisutnima je govorila prvenstveno o stanju i ulozi žena u digitalnom dobu. Osvrnula se na ključne prioritete ECWT-a koji uključuju: politike i djelovanje, istraživanje i mjerenje učinka, istraživanje i razvoj, širenje i komunikacije te kulturne sadržaje, a sve navedeno kroz obrazovanje, razvoj i zapošljavanje radne snage, poduzetništvo i liderstvo.

Događaj je završio zanimljivom panel diskusijom na kojoj su o ovoj tematici i trenutnom stanju u BiH razgovarale dame koje aktivno i uspješnoj djeluju u ovom sektoru: Amna Popovac, predstavnica talijanske firme Dedalus, Anela Lovrić, AvaCom Group Mostar, Emina Junuz, dekanica Fakulteta Informacijskih TehnologijaMostar, te Jasmina Hasić Telalović, Computer Sciences Program Coordinator naInternational University of Sarajevo.

Zaključak je da žene treba ohrabrivati te ukazati na probleme s kojima se susreću te da je ova inicijativa dobar primjer i putokaz za pomake na zadovoljstvo svih žena koje se bave tehnologijama.

Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali događaju i nadamo se da ovo druženje predstavlja početakdugoročne uspješne suradnje u ovom području.

Kopirati
Drag cursor here to close