FMO

Pola milijuna maraka za prevenciju ovisnosti

Sci-Tech / Flash | 28. 10. 2016. u 11:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je i ove godine, na osnovu Uredbe Vlade Federacije BiH, provelo Javni poziv za (su) financiranje projekata i programa iz dijela prihoda ostvarenih u proračunu Federacije BiH po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, među kojim i za Program "Sudjelovanje u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki".

U okviru navedenog programa, podržano je 87 projekata udruženja građana i humanitarnih organizacije sa sjedištem na području Federacije BiH, u ukupnom iznosu od 549.800,00 KM, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog ministarstva obrazovanja.

Inače, Ministarstvo od 2011. godine kontinuirano provodi financiranje projekata iz ovih sredstava, pa je u proteklom razdoblju u okviru Programa "Sudjelovanje u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki", podržano još 95 projekata, u iznosu od 634.400,00 KM.

Također, ovo Ministarstvo je sufinanciralo Istraživanje o kockanju i korištenju interneta te navikama konzumiranja cigareta, alkohola i marihuane među djecom i mladima u tri županije u Federaciji BiH "Putokazi u zdravije društvo", koje su zajednički proveli Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE i Kantonalna javna ustanova "Porodično savjetovalište" Sarajevo.

Prije svega, cilj je da se osvijesti složenost ovog problema modernog vremena, senzibilizira cjelokupna javnost na ovisnosti kao globalni problem i povećaju znanja te mobiliziraju ukupne društvene snage za stalno suprotstavljanje ovom globalnom problemu 21. stoljeća. Svjetska zdravstvena organizacija ovisnost definira kao kroničnu recidivirajući bolest, što upravo govori o njegovoj složenosti. Iako se u javnosti najviše govori i još uvijek postoji najveći strah od ovisnosti o opojnim drogama, važno je naglasiti da djeca, mladi i odrasli mogu biti ovisni i o raznim drugim sredstvima ovisnosti (alkohol, nikotin…), a postoje i tzv. ponašajne ovisnosti kao npr. patološko kockanje, ovisnost o video igricama, ovisnost o internetu… Također, iako je zloupotreba droga prisutna u svim dobnim skupinama, rizična skupina je ipak adolescentska dob.

Generalni je stav da se sa problemom ovisnosti treba suočiti, razmjere problema pratiti, kompleksne faktore koji utječu na problem sagledati i razumjeti te neprestano djelovati i razvijati sveobuhvatne programe prevencije, edukacije, ranog prihvata i liječenja ovisnika te rehabilitacije. Smatra se da su ovo jedini načini kojima se problem ovisnosti može kontinuirano suzbijati i držati u kontroli.

Stoga će Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, putem Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, inicirati preporuke da se u nastavne planove i programe ugradi više sadržaja o ovom aktualnom i vrlo teškom problemu mladih koji se očituje u pošasti droge i ovisnosti. Ovo je jedan od koraka da se unaprijedi svijest mladih i povećaju znanja o štetnosti upotrebe droga i svih oblika konzumiranja sredstava ovisnosti. Također, Ministarstvo će i dalje podržavati programe i projekte s ciljem borbe protiv ovisnosti koji će biti efikasni i održivi, primjenjujući jasne i stroge kriterije, a naš je zadatak da sačuvamo svako dijete i mladog čovjeka od pošasti ovisnosti, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close