Tehnologija

Pametni telefoni odlaze u povijest, a onda....

Sci-Tech / Flash | 04. 04. 2017. u 15:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednog dana, ne tako skoro doduše, ali ipak ranije nego što možemo i zamisliti, pametni telefoni će nestati, i to na isti način na koji su nestali i pejdžeri i fax aparati prije njih.

Iako smo najmanje jedno desetljeće daleko od tog dana, temelje za skoro siguran kraj smartphonea već polažu Elon Musk, Microsoft, Facebook, Amazon i stotine tisuća startupova širom svijeta. A što će se dogoditi kada ih stvarno više ne bude...

Ako sagledamo smartphone iz drugog kuta možemo doći do zaključka da je on, ustvari, uređaj u potpunosti nastao po modelu desktop računara, jer ima monitor, tipkovnicu i 'miša' (ekran na dodir). Najsuvremeniji pametni telefoni posjeduju mnoge nove opcije i aplikacije, bolji ekran i kameru, bolju bateriju, VR opremu, kontrolu govorom, osobnog asistenta... ali su u suštini daleko od nečega potpuno revolucionarnog.

S druge, mali startupovi, ali i velike kompanije, svakim danom na tržište izbacuju mnogo novih proizvoda koji imaju i, neke ili sve, mogućnosti koje i ovi telefoni nude, piše B92. I pored toga što ostvaruju relativno ograničen tržišni uspjeh, može se očekivati da će uređaja kao što su Amazon Echo, Sony PlayStation VR ili Apple Watch biti sve više.

Na srednje staze, može se očekivati i da se sve te 'eksperimentalne' naprave i još novije tehnologije, u početnim fazama razvoja, početi da se stapaju u nešto što će nam, u osnovi, biti poznato, ali može da postane i nešto potpuno drugačije.

Tako, na primjer, Microsoft, Facebook, Google i, od strane Googlea podržan, Magic Leap zajedno rade na samostalnom uređaju za virtualnu realnost, koji će moći projektirati 3D objekte izravno u ljudsko oko. Kruže glasine da i Apple radi na nečemu sličnom.

Kopirati
Drag cursor here to close