5.300 godina

Ötzi krije najstarije tetovaže na svijetu

Sci-Tech / Flash | 22. 12. 2015. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tetovaže pronađene početkom godine na mumificiranom tijelu "ledenog čovjeka", poznatog i kao Ötzi, najstarije su poznate do danas, otkriva novo istraživanje.

Prema pisanju Indipendenta, znanstvenici su početkom godine na mumiji staroj 5.300 godina izbrojali 61 tetovažu pomoću specijalne tehnike multispektralnog skeniranja. Najnovijom analizom utvrđeno je da su to najstarije poznate tetovaže.

"Ledeni čovjek" je pronađen 1991. godine na 3.210 metara nadmorske visine, u glečeru u Ötztalskim Alpama, u južnom Tirolu na granici Austrije i Italije. Prema prvobitnim procjenama istraživača, njegova smrt je nastupila 3250. p.n.e., ali su kasnije analize pokazale da je on umro ranije, oko 4000. p.n.e., te da su samim tim njegove tetovaža zaista najstarije, navodi Tanjug.

Ötzijeve tetovaže sastoje se od crtica i krstića raspoređenih po cijelom tijelu. Najviše ih je po nogama kao i na šakama i donjem dijelu kičme, a napravljene su finim urezima u kožu istrljanom biljnim ugljem i travama.

Prema pisanju francuskog časopisa Science et Avenir, tetovaže su rađene u terapeutske, a ne estetske svrhe. Naučnici navode da je to bila neka vrsta primitivne akupunkture, što objašnjava prisustvo tetovaža na zglobovima na kojima su otkriveni tragovi artroze.

Kopirati
Drag cursor here to close