WWF

Ekološki dug: Tražimo prevše od Zemlje

Sci-Tech / Flash | 29. 07. 2017. u 05:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog prevelikih emisija ugljičnog dioksida, koji mora i šume više nisu u mogućnosti apsorbirati, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) upozorila je da ćemo u srijedu, 2. kolovoza, najranije otkako se vrše mjerenja, "ući u ekološki dug", piše Hina.

"Dan ekološkog duga dolazi najranije otkako se vrše mjerenja. To se događa zato što u atmosferu emitiramo više ugljičnog dioksida nego što ga naši oceani i šume mogu apsorbirati, iscrpljujemo zalihe ribe i siječemo šume brže nego što se one mogu reproducirati i ponovo izrasti", ističe u priopćenju WWF.

Navodi kako Mreža za globalni ekološki otisak (Global Footprint Network, GFN), međunarodna istraživačka organizacija koja je prva uvela metodu izračuna ekološkog duga, javlja da će "već 2. kolovoza, najranije otkako se vrše mjerenja, čovječanstvo iskoristiti godišnje resurse prirode". Emisije ugljika najbrže su rastući faktor prekomjerne potrošnje i ugljični otisak čovječanstva sada čini 60 posto potražnje čovječanstva od prirode, što zovemo "ekološki otisak".

''Dan ekološkog duga", objašnjavaju u WWF-u, označava datum kada godišnja potražnja čovječanstva prema prirodi premašuje ono što Zemlja može regenerirati u toj godini. Pomaknuo se s kraja rujna (mjereno 1997. godine) na 2. kolovoza ove godine, najranije otkako je svijet prvi put ušao u ekološki dug početkom 1970-ih.

Drugim riječima, ističu u WWF-u, čovječanstvo trenutačno koristi resurse 1,7 puta brže nego što se ekosustavi mogu regenerirati. Dakle, globalno koristimo 1,7 planeta, a imamo samo jedan. Troškovi tog globalnog ekološkog prekomjernog trošenja postaju sve očitiji diljem svijeta, u obliku nestajanja šuma, suša, oskudice vodom, erozije tla, gubitka biološke raznolikosti i nakupljanja ugljičnog dioksida u atmosferi.

Prema WWF-ovom Izvještaju o stanju planeta, objavljenom u listopadu prošle godine, sve zemlje u našoj regiji žive iznad svojih prirodnih kapaciteta. To dokazuju i podaci Mreže za globalni ekološki otisak (Global Footprint Network, GFN) o ekološkom otisku, koji se mjere u globalnim hektarima (ghe). To je jedinica za mjerenje naših zahtjeva prema Zemlji (ekološki otisak) i sposobnosti Zemlje da udovolji našim zahtjevima (biokapacitet). Slovenija se ističe kao zemlja s najvećim ekološkim otiskom (4,69 gha). Slijedi je Hrvatska (3,78 gha), iza koje su Crna Gora (3,63 gha), Bosna i Hercegovina (3,22 gha gha) te Srbija (3,1 gha). Dobra je vijest, ističe WWF, da je u svim zemljama regije ekološki otisak mjeren u 2013. manji u odnosu na 2012. godinu.

U WWF-u ističu kako stručnjaci tvrde da bi smanjivanje otpadne hrane za 50 posto u cijelom svijetu moglo pomaknuti datum "Dana ekokloškog duga" za 11 dana, dok bi ga smanjenje emisija ugljičnog dioksida za 50 posto pomaknulo za čak 89 dana.

GFN s gotovo 30 partnera širom svijeta potiče pojedince da podupru #movethedate akciju osobnim angažmanom. To uključuje zabavno i informativno učenje o raznim metodama kojima se kroz svakodnevne aktivnosti može smanjiti osobni ekološki otisak. Na internetskim stranicama Dana ekološkog duga nalazi se i kalkulator ekološkog otiska kojim se može izračunati koliko prirodnih resursa troši svaki pojedinac te kada je "baš vaš Dan ekološkog duga".

Sustavna promjena ključna je za pomicanje datuma Dana ekološkog duga, ističu u WWF-u. Kažu da zato GFN, koji je ranije ove godine pokrenuo svoju otvorenu podatkovnu platformu, pomaže u širenju rješenja koje su identificirale dvije organizacije: Project Drawdown i McKinsey & Company.

"Da bi se postigli ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma, čovječanstvo će morati prestati koristiti fosilna goriva prije 2050. To bi u velikoj mjeri doprinijelo rješavanju problema prekomjerne potrošnje prirodnih resursa", tvrdi Mathis Wackernagel, predsjednik uprave GFN-a i jedan od osnivača Ecological Footprint-a.

"Prema najnovijim podacima već se krećemo u pravom smjeru. Ekološki otisak po stanovniku u SAD-u pao je gotovo 20 posto od 2005. do 2013. godine, od kada postoje posljednja dostupna mjerenja. Ova značajna promjena povezana je uglavnom sa smanjenim emisijama ugljik-dioksida. Američki BDP po glavi stanovnika porastao je za oko 20 posto u istom razdoblju, što pokazuje da je moguće smanjiti potrošnju prirodnih resursa i u isto vrijeme ostvariti ekonomski rast. Unatoč tome što je američka vlada 'napustila' rad na borbi protiv klimatskih promjena, mnogi američki gradovi, države i velike tvrtke udvostručuju svoje obveze", ističe WWF u priopćenju.

Dodaje kako se Kina, zemlja s najvećim ukupnim ekološkim otiskom, u najnovijem petogodišnjem planu čvrsto zalaže za izgradnju "ekološke civilizacije", a da su Škotska, Kostarika i Nikaragva dobri primjeri zemalja koje ubrzano rade na prestanku korištenja fosilnih goriva u svom energetskom sustavu, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close