sat orkucava

Ban Ki-moon pozvao na "energetsku revoluciju"

Sci-Tech / Flash | 07. 12. 2015. u 16:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovori o univerzalnom klimatskom sporazumu u ponedjeljak su ušli u "veću brzinu" dok je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio od vlada da pokrenu "energetsku revoluciju" kako bi suzbili emisiju ugljen dioksida i izbjegli globalno zagrijavanje.

Ministri vanjskih poslova i okoliša pridružili su se pregovorima nakon što su nižerangirani pregovarači koji su se sastali prošli tjedan dogovorili nacrt sporazuma u vezi svih spornih pitanja koja su ostala neriješena.

Upozoravajući da "sat otklucava u pravcu klimatske katastrofe", Ban je poručio ministrima da očekuje od njih usvajanje više od "polumjera".

''Situacija traži sporazum koji bi donio transformacije. Vaš rad ovdje u ovom tjednu mogao bi pomoći u iskorjenjivanju siromaštva, pokrenuti revoluciju čiste energije, osigurati radna mjesta, prilike i nadu u bolje sutra'', izjavio je čelnik svjetske organizacije, prenosi AP.

''Razvijene zemlje moraju pristati poduzeti vodstvo i preuzeti veću odgovornost u skladu sa svojim kapacitetima'', kazao je Ban.

Čelnica UN-a Christiana Figueres pozvala je ministre da dogovore sporazum "koji bi zaštitio najranjivije i pokrenuo svu snagu ljudske genijalnosti za dobrobit svih nas".

Kopirati
Drag cursor here to close