Odluke RAK-a

Novčano kažnjen mostarski medij

Kažnjeno je i Javno poduzeće Radio televizija Velika Kladuša d.o.o. - Radio Velika Kladuša izrečena je novčana kazna u iznosu od 5.000 KM
Sci-Tech / Flash | 06. 11. 2018. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je u okviru svojih nadležnosti, zbog utvrđenog kršenja pravila i propisa Agencije i Izbornog zakona BiH izrekla određene izvršne mjere.

Kazna je izrečena Novoj Radioteleviziji d.o.o. Mostar, a riječ je o novčanoj kazni u iznosu od 10.000 KM zbog kršenja člana 32. Zakona o komunikacijama, radi emitiranja televizijskog programa na 34. UHF kanalu i radijskog programa na frekvenciji 97,9 MHz, bez dozvole Regulatorne agencije za komunikacije.

Kazna je izrečena i Alternativnoj televiziji d.o.o. Banja Luka (ATV) i to jedinstvena novčana kazna u iznosu od 34.000 KM, radi kršenja odredbi člana 3. Osnovni principi i člana 5. Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Na osnovu izvršene analize izdanja emisija 'Ćirilica' od 9.7.2018. i 16.7.2018. godine, utvrđeno je kršenje člana 3. Kodeksa, u kome se, između ostalog, navodi da će se u emitiranim programima poštovati ljudsko dostojanstvo i osnovna prava drugih, kao i ohrabrivati slobodno oblikovanje mišljenja.

Pored toga, član 5. Kodeksa propisuje da svi programski sadržaji, a naročito informativno-politički i programi o tekućim događajima, treba da budu pravični, nepristrasni i izbalansirani, te da se neće tendenciozno promovirati interesi jednog političkog subjekta ili bilo koje grupe ili pojedinca, niti dozvoliti da prevlada jedno mišljenje ili stanovište kada je riječ o kontroverznim političkim, gospodarskim i drugim temama od javnog interesa, što je ovdje bio slučaj.

Također, ovom prilikom, RAK obavještava da se izrečena mjera ne odnosi na kršenje člana 'Govor mržnje' kako je interpretirano u pojedinim medijima.

Kažnjeno je i Javno poduzeće Radio televizija Velika Kladuša d.o.o. - Radio Velika Kladuša izrečena je novčana kazna u iznosu od 5.000 KM zbog kršenja člana 16.4. Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH.

Naime, Agencija je po službenoj dužnosti izvršila analizu serijala od pet emisija 'Intervju sa općinskim načelnikom Fikretom Abdićem' emitiranih u periodu od 20.9.2018. do 4.10.2018. godine, koje su emitirane tijekom predizborne kampanje, te su, kako je zaključeno, mogli utjecati na raspoloženje birača, što je u suprotnosti sa članom 16.4 Izbornog zakona, navodi se iz RAK-a.

Kazna je izrečena i Radio i televiziji BN d.o.o. - TV BN izrečena je mjera pismenog upozorenja zbog utvrđenog kršenja članova 16.2, 16.3, 16.4. i 16.5. Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH.

I Narodnom radiju d.o.o. Šipovo izrečena je mjera usmenog upozorenja zbog utvrđenog kršenja člana 16. 15. Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH, zaključeno je u priopćenju RAK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close