Pretjerale

RAK kaznio televizije

PINK BH televiziji izrečena je novčana kazna u iznosu od 7.000 KM radi "kršenja člana 9. (1) Trajanje televizijskog oglašavanja i teletrgovine Kodeksa o komercijalnim komunikacijama''.
Gospodarstvo / Posao | 31. 05. 2018. u 15:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u aprilu i maju izrekla je novčane kazne televizijama OBN, PINK BH i RTRS.  

Na osnovu rezultata analize spornih programskih sadržaja RAK je utvrdio "očigledno postojanje sponzorskog angažmana između OBN televizije i kompanije "International Health" u cilju promocije "liposukcijske ishrane", kao i specijalne bolnice "Sveti vid".

Tako je OBN televiziji izrečena novčana kazna u iznosu od 20.000,00 KM radi "kršenja člana 3. (2) Opći principi komercijalnih komunikacija, člana 9. (1) Trajanje televizijskog oglašavanja i teletrgovine, člana 16. Opći principi u vezi sa sponzorstvom ( 1),( 2),( 3). i (4).,  člana 18. (3) Opći principi u vezi s plasmanom proizvoda Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, u emisijama "Dejana talk show" koje su emitirane od 2. do 24. prosinca 2017. godine".

''Naime, u jednoj od emisija pod nazivom "Dijeta koja mi je promijenila život", kroz cjelokupno trajanje emisije promovirana je "liposukcijska ishrana", u kojoj pozitivna iskustva dijele zadovoljni korisnici. Pored toga, u emisiji "Sanjam da vidim", OBN televizija je promovirala Specijalnu bolnicu Sveti vid iz Beograda, u kojoj su gosti bili zadovoljni pacijenti bolnice, kao i njezin generalni direktor'', priopćio je RAK.

Pored navedenih emisija, Agencija je utvrdila da je sporan i programski sadržaj koji je emitiran 9. prosinca 2017., u kojoj su gosti bili povratnici u BiH i Republiku Srbiju, odnosno dio emisije u kojoj jedna od povratnica dijeli iskustvo o pokretanju proizvodnje piva "Kabinet pivara". Utvrđeno je, navodi RAK, kršenje člana 3, stav 2 Kodeksa o komercijalnim komunikacijama koji se odnosi na prikrivene komercijalne komunikacije, koje su zabranjene, iz razloga što je voditeljica navodila razgovor u svrhu promocije ovog proizvoda.

PINK BH televiziji izrečena je novčana kazna u iznosu od 7.000 KM radi "kršenja člana 9. (1) Trajanje televizijskog oglašavanja i teletrgovine Kodeksa o komercijalnim komunikacijama''.

''Na osnovu provjere usklađenosti programa PINK BH televizije sa pravilima i propisima Agencijе, utvrđeno je da je u analiziranom razdoblju od 18. do 24. prosinca 2017. godine došlo do prekoračenja dozvoljene minutaže oglašavanja, pri čemu su prekršene odredbe Kodeksa o komercijalnim komunikacijama. Podsjećanja radi, Kodeks o komercijalnim komunikacijama propisuje da je trajanje televizijskog oglašavanja i teletrgovine za komercijalne televizijske stanice najviše 12 minuta po satu emitiranog programa'', obrazložio je RAK.

Novčana kazna u iznosu od 5.000 KM izrečena je RTRS televiziji za utvrđeno "kršenje člana 5. stav (6) Pravičnost i nepristranost i člana 6. Pravo na odgovor, stavovi (1) (3) AVM Kodeksa''.

''Agencija je po uloženom prigovoru osnivača Muzeja ratnog djetinjstva, izvršila analizu Dnevnika 2 emitiranog dana 5.2.2018. godine. Utvrđeno je da su u navedenom prilogu iznijeti vlastiti komentari autorice priloga koji nisu bili odvojeni od vijesti. Također, RTRS je odbila zahtjev za objavu dostavljenog demanta osnivača Muzeja ratnog djetinjstva, gospodina Halilovića'', navedeno je u priopćenju RAK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close