Evo što kaže istraživanje

Zašto muškarci teško podnose prehladu i ponašaju se kao da umiru?

Studija iz 2020. zapravo je pokazala da bi žene mogle imati manje ozbiljne simptome kada dobiju prehladu ili virozu zbog hormona estradiola, ženskog spolnog hormona, koji modulira djelovanje imunoloških stanica
Lifestyle / Zdravlje | 03. 01. 2023. u 19:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doživljavaju li muškarci prehladu, temperaturu i virozu na drugačiji način od žena? Ponekad se tako čini.

Foto: Unsplash / Ilustracija

"Iskustvo bliske smrti" 

Kad god se muškarci razbole, njihovo otvoreno pokazivanje patnje čini da to izgleda kao iskustvo bliske smrti.

No, je li ovo dramatično preuveličavanje simptoma nazvano "muška prehlada" stvarna ili je to samo malo veća osjetljivost? Jedno nedavno istraživanje je otkrilo odgovor na ovo pitanje, piše Tips and Tricks.

U znanstvenom časopisu The BMJ liječnik obiteljske medicine Kyle Sue 2018. godine ustvrdio je da muškarci drugačije doživljavaju prehladu nego žene te da je iskustvo bolesti bilo gore za muškarce nego za žene.

Foto: Unsplash / Prehlada

Nepouzdani rezultati 

No, pokazalo se da rezultati ovog istraživanja možda i nisu u potpunosti pouzdani.

Hans van Maanen, znanstveni novinar, pročitao je članak koji je napisao Sue i došao do zaključka da su mnoge izjave zapravo netočne. Sue je tada priznao da je tijekom istraživanja griješio.

Njegovo objašnjenje za netočnosti je zanimljivo. Kaže da je tijekom istraživanja pripremao rukom pisane bilješke, pa je to kasnije prilikom pripreme rada krivo pročitao i naveo kao pogrešne citate.

O čemu se zapravo radi?

Iako istraživanje Kyle Sue možda nije bilo savršeno provedeno, studija iz 2020. zapravo je pokazala da bi žene mogle imati manje ozbiljne simptome kada dobiju prehladu ili virozu.

Simptomi uzrokovani prehladom rezultat su borbe imunološkog sustava s bolešću.

Budući da tijelo u borbi sa virusima i bakterijama treba svu energiju koju može dobiti, ono osigurava da ostanete u krevetu izazivanjem simptoma koji će vas na to nagnati.

  / 

Hormoni 

Čini se da žene imaju slabiji imunološki odgovor zbog hormona estradiola, ženskog spolnog hormona, koji modulira djelovanje imunoloških stanica.

To znači da ljudi s višim razinama estradiola mogu imati blaže simptome prehlade.

Također, druga je studija pokazala da se, kada je u pitanju gripa, muškarci hospitaliziraju češće od žena te su prijavljeni smrtni slučajevi zbog gripe u žena niži.

Iako istraživanje nije dovoljno opsežno da bi se iznosile hrabre tvrdnje o razlikama između muškaraca i žena, možda nije potpuna besmislica pretpostaviti da muškarci te bolesti proživljavaju drugačije od žena, iako se to može činiti previše dramatičnim da bi bilo vjerodostojno.

Kopirati
Drag cursor here to close