Sezona krpelja počela

Zaraženost krpelja dostigla rekord: Obavezno kod liječnika ako ga primijetite na tijelu

Najbitnije je, navodi, pratiti mjesto uboda narednih mjesec dana, zato što je moguće da se pojavi prvi simptom u smislu crvenila oko uboda, kada se opet treba javiti liječniku.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 04. 2023. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako građani primijete ugriz krpelja, potrebno je javiti se u najbližu zdravstvenu ustanovu i to najbolje u prva 24 sata, kako bi stručno osoblje skinulo krpelja na vrijeme, ističu liječnici.

''Sada je period kada krpelji počinju bitu aktivniji. Prvo treba se pripremiti za odlazak u prirodu – nositi svjetliju odjeću, duge rukave, duge nogavice i dublje tenisice, a kada se vratimo vrlo je bitno da pregledamo svoje tijelo, pregibe prepona, pazuha, vrat, ispod kose, da vidimo je li se neki krpelj zakačio jer je vrlo bitno, ako je zaražen, da ga skinemo u prva 24 sata”'', rekla je Tanjugu dr Milena Turubatović iz DZ Savski vijenac.

Kako je navela, što duže zadržavanje krpelja na tijelu je i veća mogućnost prijenosa tog uzročnika bolesti i vrlo je bitno da, ako primijetimo krpelja, ne radimo ništa na svoju inicijativu, prenosi B92.

“Ne treba ga natapati ni alkoholom, ni benzinom, acetonom ili plinom. Ne dirajte ga i ne natapajte, već se javite najbližem domu zdravlja da bi medicinsko osoblje koje je stručno pravilno ga skinulo. Kod lošeg i nestručnog skidanja krpelja veća je mogućnost zaraze”, rekla je dr Turubatović.

Ona je istaknula da postoji mogućnost i davanja analize krpelja, kako bi ispitali je li zaražen uopće. ''Neki laboratoriji rade analizu. Kada se skine krpelj stavi se u fiziološki rastvor ili u običnu vodu i odnese se na analizu da bi se vidjelo je li zaražen i ima bakteriju koja izaziva lajmsku bolest'', rekla je dr Turubatović.

Najbitnije je, navodi, pratiti mjesto uboda narednih mjesec dana, zato što je moguće da se pojavi prvi simptom u smislu crvenila oko uboda, kada se opet treba javiti liječniku.

''Ako se i ne pojavi crvenilo i nešto kasnije može se javiti visoka temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima ili neki neurološki problemi, onda se javljate liječniku kako biste dobili smjernice što je potrebno dalje raditi. Najbitnije je reći da ne treba uzimati preventivno antibiotike'', rekla je Turubatović.

Prema njenim riječima, posljednjih godina imamo porast zaraženih krpelja jer je prije desetak godina taj postotak zaraženosti bio 20 do 30 posto. ''Posljednjih godina istraživanja i sve analize koje se rade, pokazuju da je ta zaraženost krpelja na području Beograda bila i 70 posto'', rekla je dr Turubatović.

''U Domu zdravlja Savski vijenac za sada imamo jednog do dva pacijenta tjedno koji se javljaju zbog ugriza krpelja, ali s ljepšim vremenom očekuje se veći broj'', kaže Turubatović.

Kopirati
Drag cursor here to close