Budite oprezni!

Sezona je krpelja: Evo kako ih sigurno ukloniti s kože

Evo kako se možete zaštititi od negativnih posljedica
Lifestyle / Zdravlje | 23. 03. 2024. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krpelji su nametnici koji pripadaju u skupinu člankonožaca iz reda Acarina, a aktiviraju se u proljeće. Ako se ne uklone iz kože pojedinca na vrijeme, mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili Lyme borelioze.

Evo kako se možete zaštititi od negativnih posljedica.

S dolaskom toplijeg vremena sve više vremena provodimo na otvorenom prostoru, u šumama, na livadama i na drugim travnatim površinama. Boravak u prirodi odličan je način da se rekreiramo i opustimo od svakodnevnog stresa, no on skriva i zamke koje mogu biti loše za zdravlje.

U svibnju i lipnju posebno treba pripaziti na krpelje. Ti paraziti vole vlažna mjesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju.

No imajte na umu da se krpelj može i do šest sati šetati po tijelu prije nego što nađe mjesto na kojem će se ugnijezditi.

Detaljan samopregled

Prije odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijaliziranim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje te detaljni pregled kose i kože cijeloga tijela, prenosi Zadovoljna.hr

Posebnu pažnju posvetite mjestima koja zadržavaju vlagu, poput pazuha, prepona, kože trbuha te iza uha.

Pronađete li tog nametnika na svojoj koži ili koži svoje djece, nemojte paničariti. Liječnica opće medicine Jelena Sironić Hreljanović otkrila nam je postupak za sigurno uklanjanje krpelja.

2 jednostavna koraka za uklanjanje krpelja:

1. Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz rub kože da ga uhvatite za ''glavu''.

Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u ljekarnama se može naći specijalna pinceta za njihovo uklanjanje s kože koja je jednostavnija za upotrebu.

2. Okrećite pincetu u suprotnom smjeru od kretanja kazaljki na satu dok ne uklonite cijelog krpelja.

Dezinficirajte mjesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalijepite flaster pa pratite hoćete li primijetiti kakve promjene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite liječniku opće prakse, ističe dr. Sironić Hreljanović.

Dr. Ivan Puljiz iz Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" napominje da pincetu treba dezinficirati antiseptikom te laganim povlačenjima izvući krpelja iz kože. Budite strpljivi jer cijeli postupak može trajati i do 10 minuta.

Ako pak zaostane djelić krpelja, u većini slučajeva on će sam izaći.

U slučaju iznimno rijetkih lokalnih infekcija na mjestu uboda ili pojave ranih simptoma lajmske bolesti, pomoć prvenstveno treba potražiti kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji će odlučiti o potrebi daljnjeg upućivanja na pregled specijalistu infektologu, istaknuo je dr. Puljiz.

Kopirati
Drag cursor here to close