Dvoje oboljelih

Zabilježena dva slučaja ospica u RS-u

Obolio je 26-godišnji muškarac iz Istočne Ilidže i jednogodišnje dijete iz Vlasenice.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 03. 2018. u 13:26 Foto: Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih sedam dana u Republici Srpskoj su evidentirana dva slučaja oboljelih od ospica, koja međusobno nisu povezana, javlja agencija Anadolija.

Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja RS-a jedan od oboljelih je 26-godišnji muškarac iz Istočne Ilidže, koji se bavi ugostiteljstvom, a koji nije cijepljen nijednom dozom MRP cjepiva. Drugo je jednogodišnje dijete iz Vlasenice, a koje je u prethodnom razdoblju boravilo u Srbiji.

Od početka epidemije u Srbiji od listopada prošle godine, a gdje je zabilježeno oko 3.000 oboljelih i sedam smrtnih slučajeva, nije bilo oboljelih u RS, sve do posljednjih sedam dana.

"Ako budemo imali dva ili više vezanih epidemioloških slučajeva, prijavit ćemo epidemiju. U sljedećem razdoblju ćemo pratiti situaciju", kazala je doktorica Ljubica Jandrić načelnik službe za epidemiologiju Instituta za zaštitu zdravlja RS.

Liječnici iz ovog Instituta su upozorili da je postotak 95 posto cijepljenih stanovnika solidan ili zadovoljavajući za kolektivni imunitet, uslijed kojih ne bi trebalo doći do epidemije. Upozoravaju da je, nažalost, u posljednjih šest, sedam godina evidentan pad vakcinacije u RS, te pojačano djelovanje "lobija protiv cijepljenja".

Janja Bojanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Instituta istakla je da je u RS u 2017. godini obuhvat cijepljenja djece je bio 84 posto u prvoj dozi cjepiva, a u recijepljenja 86 posto, dok je u 2016. to bilo 74 posto kod prvog cjepiva, te kod recijepljenja 84 posto.

Ona je apelirala na roditelje čija djeca ulaze u period cijepljenja da ih odvedu na cijepljenje jer je to jedino ispravno što mogu učiniti.

Miodrag Marjanović, direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS smatra da kampanja protiv cijepljenja građane dovodi u nezgodnu situaciju, odnosno do povećanja broja oboljelih i smrtnosti.

"Često apeliramo na roditelje, ali pored izjava lobija protiv cijepljenja, sav naš trud se pobija. Slučajevi u Srbiji su alarmantni i moramo ozbiljnije krenuti s cijepljenjem i moramo imati najmanje 95 posto obuhvat djece cijepivima", rekao je Marjanović.

Govoreći o zabilježenim slučajevima gripe stručnjaci su naveli da  epidemiološka situacija u RS nije alarmantna, a da je u proteklom tjednu je drastičan pad prijavljenih sa simptomima gripe i nije bilo smrtnih slučajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close