Čuvar zdravlja

Za postblagdansku detoksikaciju najbolja je artičoka

Lifestyle / Zdravlje | 02. 01. 2016. u 06:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana blagujemo obilne i masne obroke. Naš probavni sustav ima "pune ruke posla". Razmišljajući o tome koja biljka može pomoći najzaposlenijem organskom sustavu, izbor je, naravno, artičoka.

Možda neobičan izbor za doba godine kad je nemamo u našim vrtovima i na tržnici, no vrijedni i aktivni sastojci dostupni su u obliku dodataka prehrani tijekom cijele godine.

Povijesno gledajući, njezino podrijetlo vezuje se uz Etiopiju, a prvi kulinarski zapisi odnose se na pripravu artičoke na "rimski način". Prema crtežima iz egipatskih grobnica, u upotrebi je barem 2500 godina i smatra se jednom od najstarijih povrtnica. Starim Grcima i Rimljanima služila je kao afrodizijak i sredstvo za dobivanje muških potomaka.

Danas je poznato da pojačava zaštitnu moć jetre i štiti je od otrova, pospješuje eliminaciju uree, smanjuje vrijednost kolesterola u krvi i sprječava stvaranje ateroma (epidermoidna cista koja nastaje zbog poremećaja u lučenju žlijezda lojnica) te regulira metabolizam šećera (glukoza).

Svježa artičoka odlična je hrana u doba planiranja začeća i trudnoće zbog obilja folne kiseline, koja sprječava oštećenje neuralne cijevi ploda.

Terapija za žučne kamence

No, to nije sve. Artičoka sadrži antioksidanse cinarin, silimarin, kofeinsku i feruličnu kiselinu, te u manjim količinama beta karoten, lutein i zeaksantin. Šteta koju jetri prouzroče slobodni radikali puno je manja ako je prisutan ekstrakt artičoke.

Mnogobrojne znanstvene studije potvrdile su da ekstrakt lišća artičoke potiče stvaranje žuči, ključne za rastvaranje masti i kolesterola, koji inače dovode do žučnih kamenaca. Cinarin iz artičoke toliko je djelotvoran da ga u nekim europskim državama koriste kao dio terapije za žučne kamence.

Narodno je vjerovanje, a koje je potvrđeno i znanstvenim dokazima, da artičoka pomaže kod visokog kolesterola s ciljem snižavanja masnoća u krvi, poboljšavanja protoka žuči i funkcije jetre, kod otežane probave, žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu.

Uz savjetovanje s farmaceutom ili liječnikom, može pomoći i kod ciroze jetre i zaštite jetre od otrova i upalnih reakcija, mučnine, prilikom obnavljanja jetrenih stanica, bubrežnih bolesti i pijeska u bubrezima (ima diuretičke sposobnosti), u slučaju trovanja otrovima vlastitog tijela koje uzrokuju oboljeli bubrezi, zastoja mokrenja, kod gihta, problema s reumom, zatvora i općenito probavnih smetnji, te oboljele slezene.

Nastavite čitati na linku

Kopirati
Drag cursor here to close