Vrućine

Upozorenje Mostarcima

Od 10 do 17 sati najveća je izloženost UV zrakama koje izazivaju opekline i oštećenje kože, dok boravak u hladu smanjuje štetno djelovanje ovih zraka za 50 posto.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 06. 2022. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stožer civilne zaštite Grada Mostara poziva građanke i građane Mostara na pojačan oprez te da se pridržavaju liječničkih upozorenja.

Preporučuje se ograničivanje kretanje i vožnja tijekom dana od 10 do 18 sati, da se prostorije, ukoliko nisu klimatizirane, dobro prozrače tijekom noći ili rano ujutro, a preko dana prozori zatvore i navuku rolete.

Odijevati laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima (što je osobito važno za malu djecu). Nosite naočale s UV zaštitnim slojem, udobnu obuću, a tijekom dana češće pijte manje količine tekućine, najbolje prirodne sokove, limunadu ili vodu, a smanjite unos gaziranih pića.

Kronični srčani i bubrežni bolesnici, dijabetičari i osobe s visokim krvnim tlakom trebaju se posavjetovati s liječnikom o količini tečnosti koju trebaju unijeti te redovito uzimati terapiju.

U prehrani se preporučuje voće i povrće, da bi se nadoknadio gubitak mineralnih soli te hrana s povećanim sadržajem bjelančevina, jer se time smanjuje potrošnja ugljikohidrata, a time i zamaranje i iscrpljenost.

Također, savjetuje se temeljito pranje voća i povrća, izbjegavati lako kvarljive namirnica, a posebnu pozornost obratite na osobnu higijenu. Izbjegavajte kupanje u rijekama, a prednost imaju bazeni u kojima se voda redovito kontrolira i dezinficira.

Od 10 do 17 sati najveća je izloženost UV zrakama koje izazivaju opekline i oštećenje kože, dok boravak u hladu smanjuje štetno djelovanje ovih zraka za 50 posto. Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obvezno je, osobito za djecu, korištenje kreme s najvećim zaštitnim faktorom (50), s tim što treba izbjegavati sunčanje od 10 do 17 sati i češće uzimati manje količine tekućine.

U klimatiziranim prostorijama (osobito u automobilima s ugrađenim klima uređajem) treba voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka, jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Važno je da djeca ili životinje ne ostavljate u parkiranom vozilu bez nadzora, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close