Mjere

U Federaciji do sada više od 45 tisuća ljudi bilo u samoizolaciji

Od donošenja naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva izdato je 45.560 rješenja kojima je izricana mjera ograničenog kretanja (izolacije) u trajanju od 14 dana.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 01. 2021. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je usvojila izvještaj o radu Federalne uprave za inspekcijske poslove za 2020. godinu, u kojem je posebno poglavlje posvećeno sanitarno-zdravstvenom nadzoru za vrijeme proglašenog stanja nesreće izazvanog pandemijom koronavirusa.

Kada je riječ o zaštiti zdravlja stanovništva, nakon naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 10. ožujka 2020. godine svi raspoloživi kapaciteti stavljeni su prioritetno u funkciju izvršenja naloženih zadataka, te je angažirano 86 inspektora svih profesionalnih profila iz deset federalnih inspektorata na 14 graničnih prijelaza i dva međunarodna aerodroma (Sarajevo, Tuzla) na području FBiH, i to kroz 24-satni rad u tri smjene.

Kako je priopćila Vlada nakon što je održala sjednicu u Sarajevu, uspostavljeni sanitarni nadzor na granicama u cjelokupnom periodu svog neprekidnog trajanja (15.3.-21.5.2020. godine) bio je konstantno stabilan, visoko profesionalan i potpuno funkcionalan. Sve aktivnosti inspektora koordinirala su četiri postavljena područna koordinatora, što su vršili glavni inspektori i rukovodilac Sektora granične inspekcije, potpomognuti pratećim IT, logističkim i administrativnim osobljem.

Od donošenja naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva izdato je 45.560 rješenja kojima je izricana mjera ograničenog kretanja (izolacije) u trajanju od 14 dana.

Od početka pojačanih nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera, federalni inspektori su izvršili ukupno 1.796 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom su utvrdili 153 prekršaja s financijskim teretom od 260.190 KM.

Od ožujka do kraja prosinca 2020. godine, prema podacima koje su dostavile kantonalne inspekcije, zajedno sa interventnim nadzorima federalnih inspektora, na području Federacije BiH je, kada je riječ o primjeni obvezujućih epidemioloških mjera nadležnih kriznih štabova, izvršeno 24.299 inspekcijskih nadzora, doneseno 3.128 rješenja o otklanjanju nedostataka, te izrečeno 1.178 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 1.929.565 KM. Osim toga, izrečena je 21 mjera o zabrani rada.

Kopirati
Drag cursor here to close