Genetski poremećaj

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Osobe s Down sindromom potrebno je uključiti u društvo, omogućiti im pravo na inkluzivno obrazovanje, rad i zapošljavanje te uvažavati njihovo ljudsko dostojanstvo.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 03. 2021. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se obilježava Svjetski dan osoba sa Down sindromom. Cilj obilježavanja je upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tome potaknuti ljude da više poštuju prava ljudi sa Downovim sindromom.

Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom Down.

Godine 2006. Svjetski dan syndroma Down prvi put obilježen u Singapuru, a mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se obilježavanju. Down Syndrome International službeno je odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Down sindromom što je UN prihvatio 10. studenoga 2011. godine.

Down sindrom jedan je od najčešćih genetskih poremećaja te se prosječno pojavljuje kod jednog od 650 djece. Nastaje uslijed viška jednog kromosoma – umjesto 46 kromosoma, dijete s Down sindromom ih ima 47, zbog čega dolazi do teškoća u fizičkom i kongnitivnom razvoju djeteta.

Naziva se još i poremećaj 21. kromosoma jer upravo na tom kromosomu dolazi do trisomije. Iz te činjenice nastao je i datum obilježavanja dana osoba s Down sindromom jer 21. 3. simbolizira tri kromosoma u 21. paru, a šarene čarapice koje ćemo vješati postale su simbol ovoga dana jer izgledom podsjećaju na kromosome te predstavljaju različitost na 21. kromosomskom paru koja je karakteristična samo za Down sindrom.

Osobe s Down sindromom potrebno je uključiti u društvo, omogućiti im pravo na inkluzivno obrazovanje, rad i zapošljavanje te uvažavati njihovo ljudsko dostojanstvo.

Doprinesimo tomu simboličnim vješanjem šarenih čarapica i tako učinimo prvi, mali korak u stvaranju pozitivnih promjena i u ovom pomalo „čudnom“ vremenu na jedan dan obojimo svijet u sve boje kao što to uvijek nasmijana lica rade osobe s Down sindromom.

Kopirati
Drag cursor here to close