Pokazala studija

Svako četvrto dijete boluje od dugog covida

Pokazalo se da su među djecom najčešći neuropsihijatrijski problemi - simptomi promjene raspoloženja, umor, poremećaj spavanja, glavobolje, kognitivne promjene, vrtoglavica, problemi s ravnotežom.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 03. 2022. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svakog četvrtog djeteta koje je oboljelo od covida-19 razvije se takozvani "dugi covid", objedinjeni su podaci dvadeset i jedne ranije obavljene studije, provedene u Europi, Aziji, Australiji i u Južnoj Americi.

Od 80.071 djeteta oboljelog od covida i obuhvaćenog studijama, u 25 posto njih razvili su se simptomi koji su trajali najmanje 4 do 12 tjedana ili su se razvili novi trajni simptomi koji su se pojavili unutar 12 tjedana, rezultati su studije objavljeni na internetskoj stranici medRxiv koja još nije prošla recenziju.

Pokazalo se da su među djecom najčešći neuropsihijatrijski problemi - simptomi promjene raspoloženja, umor, poremećaj spavanja, glavobolje, kognitivne promjene, vrtoglavica, problemi s ravnotežom, javlja Hina.

Na drugom su mjestu kardiorespiratorni problemi, poput poteškoća s disanjem, kongestija (nakupljanje krvi zbog proširenih krvnih žila i povećanog dotoka krvi), bol i stezanje u prsima, kašalj, nepravilan srčani ritam, na trećem su problemi povezani s kožom, poput pretjeranog znojenja, svrbeža i gubitka kose, a na četvrtom su gastrointestinalni - bol u trbuhu, zatvor, proljev, povraćanje i mučnina.

Istraživači priznaju da se analizom ovih podataka, prikupljenih iz brojnih različitih studija obavljenih različitim metodologijama ne mogu donijeti čvrsti zaključci, no kažu kako je sasvim jasno da "i djeca i adolescenti nakon preboljenog covida mogu osjećati posljedice, koje se odražavaju na fizičko i na mentalno zdravlje", poput odraslih, rekla je koautorica studije Sonia Villapol iz teksaškog Houston Methodist Research Institutea.

"Otkrivanje glavnih znakova i simptoma dugotrajnog pedijatrijskog covida može pomoći u dijagnosticiranju raznih zdravstvenih problema, razvoju boljih načina liječenja, okupljanju multidisciplinarnih timova za optimalno kliničko djelovanje i u pronalasku čimbenika rizika kako bi se oni prevenirali", rekla je Villapol.

Kopirati
Drag cursor here to close