Skladištenje

Sva cjepiva dolaze u Mostar

Ovim cjepivima prvo će biti cijepljeni zdravstveni radnici, a nakon toga se prelazi na staračke domove.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 03. 2021. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Epidemiološke službe Federacije BiH Sanjin Musa izjavio je da će 32.510 cjepiva iz Covax programa biti isporučene u sjedište federalnog Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru, gdje postoji komora i skladište za hladni lanac.

Musa je rekao da su kapaciteti pripremljeni i ljudi obučeni, kao i da su zdravstveni radnici upoznati o aplikaciji cjepiva.

"Nakon smještanja u hladni lanac cjepiva, očekuje se nalaz iz laboratorija. Procedure su definirane i dokumentacija poslana. Cilj Odbora koji rukovodi distribucijom cjepiva je raspodjela prema kantonalnim zavodima", izjavio je Musa za N1.

Prema njegovim riječima, ovim cjepivima prvo će biti cijepljeni zdravstveni radnici, a nakon toga se prelazi na staračke domove.

"Cjepivo će prvo biti dano osobama starijim od 70 godina, koje su najugroženije. Glavni cilj je smanjiti smrtnost", rekao je Musa i dodao da u FBiH dominira britanski soj, za koji je rekao da je i jedan od glavnih krivaca za brže širenje virusa u BiH.

Naime, na Aerodrom Sarajevo danas je dopremljeno 23.400 doza cjepiva BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

Kroz COVAX mehanizam naručeno je 1.232.000 doza. Vrsta cjepiva zavisi od COVAX mehanizma, odnosno od toga kojim cjepivima raspolažu u okviru mehanizma. Trenutno, za BiH je predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca.

 

Kopirati
Drag cursor here to close