FOTO

Sunčana strana dlana: Ova djeca 365 dana moraju biti primjećena, ne samo jedan

"Dan osoba s Down sindromom je jedan dan kada ova djeca 'dolaze u prvi plan'. Ova su djeca 365 dana u godini potrebna da budu primjećena, ne samo taj dan", zaključila je nastavnica Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 03. 2022. u 11:30 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Red smijeha, red zabave, igre, radionica i hrane najbolji je opis ovogodišnjeg izdanja "Sunčane strane dlana" u organizaciji Udruge studenata Medicinskog fakulteta BoHeMSA i Udruge za Down sindrom Mostar.

Naime, ovogodišnji susret održan je u sportskoj dvorani na Bijelom brijegu, a jedno je sigurno, ovo je iskustvo koje će pamtiti djeca, ali i volonteri.

"Cilj ove manifestacije je poslati zajedničku poruku prijateljstva i ljubavi. Na ovaj mali znak pažnje koji mi dajemo djeci dobijemo toliko više. Ovdje stvaramo trenutke koje svi pamtimo", kazala je za Bljesak.info studentica Medicinskog fakulteta te jedna od organizatorica Ana Raič.

Foto: Bljesak.info / Sunčana strana dlana 

Ona je istaknula kako su za mališane pripremili razne zanimljive radionice poput sportskih aktivnosti, make-up aktivnosti, aktivnosti za crtanje, plesa, ali i karaoke gdje su svi bili pozvani otpjevati omiljenu pjesmu.

Više od četrdeset mališana uživalo je u pažnji volontera, studenata Medicinskog fakulteta, Logopedije, Edukacijske-rehabilitacije i Dentalne medicine koji su se s njima igrali, plesali, crtali te pjevali.

"Mislim da je ovo dobar vid druženja za sve nas, a posebice djecu s Down sindromom. Drago mi je biti dio njihovog dana", kazala je za Bljesak.info volonterka i studentica pete godine Medicinskog fakulteta Eva Šimić.

Djeca, volonteri, ali i nastavnici "Sunčanu stranu dlana" čekali su dvije godine. Naime, epidemiološka situacija je otkazala ovu manifestaciju, a organizatori su čekali 'zeleno svjetlo'.

Foto: Bljesak.info / Sunčana strana dlana 

Dvije godine nakon ni nastavnici nisu mogli skriti radost ponovnog susreta, a kako navode, želja im je da se djeca koja pohađaju redovan program upoznaju s njihovom te shvate kako među njima nema razlike.

"Želimo svijetu pokazati da postojimo na sve moguće načine", kazala je za Bljesak.info nastavnica ispred Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar.

 

Nastavnici su složni da su posljednjih godina osobe s posebnim potrebama više prepoznate u društvu te da ih se više nastoji uključiti u društvo. No, ipak ključno je da se takva praksa poboljša i nastavi.

"Dan osoba s Down sindromom je jedan dan kada ova djeca 'dolaze u prvi plan'. Ova su djeca 365 dana u godini potrebna da budu primjećena, ne samo taj dan", zaključila je nastavnica Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar.

Foto: Bljesak.info / Sunčana strana dlana 

Podsjetimo, Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. 3. Taj datum simbolično predstavlja 3 kopije na 21. kromosomu, što je karakteristično za osobe s Down sindromom.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom je skrenuti pozornost društvene zajednice na probleme s kojima se susreću osobe s Down sindromom u svakodnevnom životu, kako bi ih podržali u borbi za inkluzivno društvo.

Foto: Bljesak.info / Sunčana strana dlana 

Aktivnosti Udruge za Down sindrom Mostar

Udruga za Down sindrom Mostar ove godine organizira i sudjeluje u nekoliko aktivnosti povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom:

● 18.3.2022., petak,  09.00 – 12.00, Sunčana strana dlana, dvorana Bijeli Brijeg, u organizaciji
Udruge studenata Medicinskog fakulteta BOHEMSA.

● 20.3.2022., nedjelja, Roditeljski susreti u Mostaru - susret roditelja osoba s Down sindromom
iz više gradova BiH.

● 21.3.2022., ponedjeljak, 11.00, Premijera plesnog videospota „Ples kroz život“, priopćenje i
izjave za medije, prostorije Udruge, Zagrebačka 34.

● 21.3.2022., ponedjeljak, 12.00 – 16.00, Dan otvorenih vrata Udruge za Down sindrom
Mostar.

● 21.3.2022., ponedjeljak, 14.00, Predavanje o Down sindromu, Medicinski fakultet u amfiteatru
organizira BOHEMSA i Udruga za Down sindrom Mostar.

● 21.3., ponedjeljak, 16.00 - 18.00, „Priključi se i dokuči kako inkluzija zvuči“ - Klub studenta
edukacijske rehabilitacije ERGO, Španjolski trg.

● 22.3.2022., utorak, 09.00-19.00, Prodajna izložba radova kreativne radionice Udruge za Down
sindrom Mostar u prodajnom centru Mepas Mall.

● 22.3.2022., utorak,20:00, Predstava u HNK u organizaciji Studentskog zbora.

● 23.3.2022., srijeda, 18:00, Sportska radionica za djecu i mlade s Down sindromom u
organizaciji studenata Edukacijske rehabilitacije i Kineziologije, Sveučilišne dvorane Rodoč.

Kopirati
Drag cursor here to close