Upozorenje

Stručnjaci strahuju od izbijanja epidemije ospica na Balkanu

"Rizik izbijanja epidemije ospica je visok," rekao je za AFP službenik za imunizaciju u WHO-u Dragan Janković.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 03. 2022. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč tome što je cijepila svoje prvo dijete, Vanja je podvukla crtu kad je došao red na mlađeg sina i odlučila je da se on neće cijepiti protiv ospica.

Psihologinja koja živi u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, kaže da se predomislila, nakon što je pročitala mnogo stvari u online grupi kojoj pripada, prenosi Hina. 

"Dramatičan pad"

"Nemam povjerenja u sustav cijepljenja. Nedostaje nam informacija i edukacije," izjavila je 44-godišnja Vanja za AFP i zatražila da se njeno prezime ne navodi. "Osjećam veliku odgovornost i nije bilo jednostavno donijeti ovu odluku."

Vanjin stav je sve češći u Crnoj Gori koja ima najniži broj djece cijepljene protiv ospica u svijetu. Samo 23,8 posto dojenčadi u 2020. cijepljeno je objema dozama, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Dramatičan pad stope inokulacije prisilio je stručnjake za javno zdravstvo da se pripremaju za skoru epidemiju ospica u Crnoj Gori i susjednim državama Balkana u kojima je cijepljenje također palo, u velikoj mjeri zbog porasta dezinformacija, posebice tijekom pandemije covida-19.

"Rizik izbijanja epidemije ospica je visok," rekao je za AFP službenik za imunizaciju u WHO-u Dragan Janković.

"Uvoz virusa ospica samo je pitanje vremena... čim se uveze u podložnu populaciju, počet će širenje".

Averzija prema cjepivu 

U susjednoj Sjevernoj Makedoniji, 63 posto djece je cijepljeno prvom dozom cjepiva za ospice, zaušnjake i rubeolu (MMR), dok je u Srbiji cjepivo primilo 78 posto djece.

Stručnjaci tvrde da je potrebno najmanje 95 posto cijepljenih dvjema dozama kako bi se izbjeglo širenje ospica, vrlo zarazne bolesti koja se prenosi zrakom i može biti smrtonosna.

Virus može uzrokovati komplikacije koje uključuju sljepoću, oticanje mozga i upalu pluća, a u necijepljene djece je uočen najveći rizik od razvoja ozbiljnih slučajeva bolesti - uključujući i smrt.

Ipak, desetljećima postoji averzija prema MMR cjepivu koja je ukorijenjena u raširenim dezinformacijama vezanim uz studiju iz 1998. koja je ukazivala na vezu između autizma i cjepiva, a u međuvremenu je znanstveno opovrgnuta.

Ujedinjeni narodi su u više navrata upozoravali da se sprema "savršena oluja" za nove epidemije bolesti koje se mogu spriječiti, uz pandemiju koja je poremetila rutinsko cijepljenje.

I premda su ospice 2019. ubile više od 207.000 ljudi u svijetu, u mnogim su njegovim dijelovima pale stope cijepljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close