Lijek za Covid

Što je Enkorten, bh. lijek koji je prošao klinička ispitivanja

Trenutno je ovaj lijek odobren u Bosni i Hercegovini u liječenju najčešćeg oblika bolesti multiple skleroze koji se zove relapsno-remitentna multipla skleroza.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 12. 2020. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je potvrđeno iz kompanije Bosnalijek, klinička ispitivanja u vezi s lijekom Enkortenom su završena te da na osnovu toga mogu tvrditi da ovaj lijek pomaže pri liječenju Covida. U uputama za korištenje lijeka kojeg proizvodi bh. kompanija Bosnalijek ističe se da je to lijek koji se sastoji iz dvije aktivne komponente, metenkefalin i tridekaktid.

Radi se o dva neuropeptida, odnosno dvije endogene komponente uključene u regulaciju imunološkog sistema našeg tijela.

Trenutno je ovaj lijek odobren u Bosni i Hercegovini u liječenju najčešćeg oblika bolesti multiple skleroze koji se zove relapsno-remitentna multipla skleroza.

U kliničkom ispitivanju u kojem je sudjelovalo 120 COVID pacijenata s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banja Luci, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kliničkoj bolnici Zenica i Bolnici Travnik Enkorten je korišten uz standardnu terapiju kod polovice oboljelih.

Kako je za N1 potvrđeno iz Bosnalijeka Enkorten je pokazao vrlo dobre rezultate u domenu djelovanja na suprimiranje citokinske oluje koja se najčešće događale u periodu od sedmog dana pojave prvih simptoma i na taj način ostvaruje terapijski učinak.

Istraživanje je vršeno uz sve potrebne dozvole i suglasnosti, a u narednom periodu se očekuje objavljivanje studije u publikaciji jednog od prestižnih svjetskih časopisa najavljuju iz Bosnalijeka.

Da bi lijek bio odobren za upotrebu sada Komisija za lijekove koja je i dala dozvolu za vršenje kliničkog ispitivanja treba da na osnovu izvještaja firme koja je vršila statističku obradu podataka donese zaključak, nakon čega će Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobriti ili zabraniti lijek za korištenje u tretmanu oboljelih od COVID-a 19.

Kopirati
Drag cursor here to close