Prvi put

Splitski liječnici pacijentici izvadili zloćudni tumor iz srca

Operacija je trajala više od osam sati, a pacijentica je dobro i jutro iza operacije već sjedi na krevetu, rekao je dr. Petričević.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 10. 2022. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U KBC-u Split u četvrtak je prvi put izvedena kompleksna operacija vađenja zloćudnog tumora iz srca mlađe pacijentice iz Varaždina, koja se dobro oporavlja, a operaciju je sa svojim timom izveo dr. Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju.

Kako je Hini rekao dr. Petričević, riječ je o "kompleksnoj proceduri kirurškog odstranjenja, ekstirpaciji zloćudnog tumora srca".

Pacijentica dobro 

Radilo se o angiosarkomu, vrlo rijetkom tumoru srca, tako da su iskustva operacijskih centara u liječenju tog zloćudnog tumora minimalna.

Operacija je trajala više od osam sati, a pacijentica je dobro i jutro iza operacije već sjedi na krevetu, dodao je.

Objašnjava kako je tu primijenjen koncept "fast tracking", odnosno koncept "brzog oporavka", što je uvela prof. Višnja Ivančan, koja je nedavno došla raditi u splitski KBC Split na njegov poziv, nakon više od 20 godina obavljanja dužnosti šefice Kardiokirurške anestezije KBC-a Rebro u Zagrebu.

U "fast trackingu" se uz posebnu kombinaciju anestezioloških lijekova kardiokirurškim bolesnicima omogućuje brzo buđenje i oporavak. Tako se pacijentica iz Varaždina probudila iz inducirane kome već tri sata nakon dolaska iz operacijske sale.

Rijedak slučaj 

"Postoji vrlo mali broj centara koji su izvodili tu vrstu operacijskog zahvata. Taj zloćudni tumor je toliko rijedak da su najveći svjetski centri, kao što su primjerice kardiokirurški centri u SAD- u, imali u 22 godine u bazi podataka svega 25 takvih bolesnika. Govorim o centrima koji rade više od tisuću, pa čak i više kardiokirurških operacija godišnje. Toliko rijedak zloćudni tumor srca predstavlja izazov, jer on nije samo tumorska masa u sklopu srca već on infiltrira i stijenku srca, što njegov operacijski tretman čini zahtjevnim i delikatnijim", objasnio je pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju splitskog KBC-a dr. Petričević.

Objašnjava da nažalost postoje dva dijela srca u kojima se takav tumor najčešće javlja. To su desna pretklijetka i desna klijetka te lijeva pretklijetka s lijevom klijetkom, koji su zbog pozicije srca teško dostupni za sam kirurški tretman. Ta zloćudna novotvorina je kod pacijentice iz Varaždina konkretno bila smještena u lijevoj pretklijetki, što je operacijsko liječenje činilo izuzetno fizički zahtjevnim, istaknuo je dr. Petričević.

Napominje kako se pacijentica prvotno obratila u zagrebački KBC Sestre milosrdnice, čije je stručno osoblje zatražilo pomoć od prvog čovjeka splitske kardiokirurgije, koji je do sada obavio velik broj kompliciranih operacija.

Kopirati
Drag cursor here to close