Testovi i maske

Slovenci uveli nova pravila

Kako prenose slovenski mediji, posljednjih se dana bilježi smanjen broj karantena, a od danas su na snazi i nova pravila u vezi s testiranjem na koronavirus.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 02. 2022. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sloveniji je u posljednja 24 sata po neslužbenim podacima potvrđeno 11.713 zaraza koronavirusom, a od utorka se kao dokaz zaraze priznaje i rezultat brzog testa.

Broj potvrđenih infekcija je za skoro četiri tisuće manji nego dan ranije i preko tisuću slučajeva niži prema stanju od prije sedam dana pa većina procjena govori o vjerojatnom zaustavljanju skokovitog rasta broja novozaraženih i stišavanju petog vala epidemije.

Nova pravila 

Kako prenose slovenski mediji, posljednjih se dana bilježi i smanjen broj karantena, a od danas su na snazi i nova pravila u vezi s testiranjem na koronavirus, prenosi Hina. 

Prema njima, besplatno PCR testiranje omogućuje se samo onima koje na testiranje uputi liječnik, dok će ga oni kojima je negativan test potreban iz nezdravstvenih razloga, kao što je prelazak granice, morati platiti.

Za potvrdu da se netko zarazio od sada će biti dostatan rezultat brzog antigenskog testa, ali će ta potvrda vrijediti samo u zemlji, a ne u inozemstvu.

Riječ je o privremenom rješenju, no budući da je na takav sustav već prešlo više članica Europske unije postoji mogućnost da će negativni brzi test na koronavirus s vremenom priznati i druge članice, kazao je u ponedjeljak ministar zdravstva Janez Poklukar.

Sporne maske 

Vladinom uredbom od danas je promijenjen i protokol o zaštitnim maskama. Prema njoj će se u zatvorenim prostorima i u uvjetima na otvorenome, kad se ne može držati fizička distanca, trebati koristiti naprednije kirurške maske tipa II ili IIR, maske tipa FFP2 ili maske tipa FFP3.

Do sada je za to bilo dovoljno korištenje obične kirurške maske ili maske tipa FFP2.

Odlukom vlade, od danas se u Sloveniji primjenjuju i nova pravila o evidentiranju hospitaliziranih covid-pacijenata.

Pri izvještavanju o stanju u bolnicama uvodi se razlikovanje između onih koji su na liječenje primljeni zbog covida-19 te onih koji su u bolnicu primljeni zbog drugih pridruženih bolesti, a kod kojih je potvrđena i zaraza covidom.

Kopirati
Drag cursor here to close