U siječnju

Austrijanci zabrinuti: Državljani BiH "uvezli" najviše korone

Najviše slučaja infekcije "uvezeno" je iz BiH sa 1.611 u prvom tjednu siječnja i 822 u drugom tjednu, prenosi Tanjug.
Vijesti / Svijet | 28. 01. 2022. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova Austrije u prvom tjednu siječnja registriran je veliki broj infekcija koronavirusom kod povratnika s odmora, posebno iz zemalja Balkana.

Najviše slučaja infekcije "uvezeno" je iz BiH sa 1.611 u prvom tjednu siječnja i 822 u drugom tjednu, prenosi Tanjug. 

Zatim slijedi Srbija s 959 u prvoj nedjelji siječnja, odnosno 540 u drugoj. Na trećem mjestu je Mađarska sa 748, odnosno 121 slučajem.

Optužbe 

Značajnom dramatičnom povećanju inficiranih u Austriji doprinijeli su povratnici s odmora iz Turske sa 147, odnosno 403 slučaja, zatim slijedi Rumunija sa 161 i 295 te Hrvatska sa 180, odnosno 579 slučaja.

Kada je riječ o Njemačkoj uvezeno je, u prvoj nedjelji siječnja 594, a u drugoj 622 slučaja infekcije koronavirusom.

Veliki broj građana, podrijetlom s Balkana, ali i brojni Austrijanci, "umorni" od oštrih epidemioloških mjera i lockdowna tijekom zimskog školskog raspusta i božićnih praznika otputovali su u inozemstvo.

I ranije su Balkance za "uvoz" korone optuživale austrijske vlasti, kao što je bio slučaj prošlog ljeta kada su ih okrivili za ponovni rast broja zaraženih.

Usporedbe radi u 52. kalendarskoj nedjelji prošle godine 1.771 korona infekcija se dovodi u vezu s povratkom s odmora, a u prvom tjednu siječnja taj broj je porastao na 4.917.

Pravila 

I u drugom tjednu siječnja taj broj je ostao na visokom nivou sa 4.278 slučaja infekcije.

Austrijska vlada novim korona pravilima želi da djeluje protiv takvog razvoja situacije.

Tako od 1. veljače stupa na snagu odluka o skraćivanju važenja "zelene putovnice", pa će covid propusnica za cijepljenje s dvije doze, ili izliječene i jednom dozom cjepiva vrijedi još 180 dana.

Za one koji su primili i booster cjepivo, odnosno izliječene s dvije doze cjepiva vrijede "zelene putovnice" ostaje 270 dana.

Inače u Austriju, od ponedjeljka, mogu bez dodatnih testova ući oni koji su primili treću dozu cjepiva, odnosno izliječeni s dvije doze cjepiva.

Za ostale, odnosno cijepljene s dvije doze ili izliječene primjenjuje se "2G plus" pravilo, odnosno potreban je dodatno i PCR test da bi ne morali u karantenu.

Kopirati
Drag cursor here to close