Europski tjedan imunizacije

Zabilježen velik pad broja cijepljene djece redovnim i obveznim cjepivima

Pandemija novim koronavirusom COVID-19 je utjecala na proces redovne imunizacije djece, širom svijeta, pa time i u Bosni i Hercegovini.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 04. 2021. u 09:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica podsjeća da sve države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO - World health organisation), uključujući Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju krajem travnja Evropski tjedan imunizacije.

Već godinama, kao vodeća institucija iz oblasti prevencije i očuvanja zdravlja svih dijelova društva, Institut kroz niz promotivnih aktivnosti sudjeluju u obilježavanju ovaj tjedan. Ove, kao i prošle godine fokus obilježavanja je na online platformama, zbog epidemioloških mjera.

''Naš cilj je podići postotak procijepljenosti, kroz edukaciju roditelja, kako bi spriječili nastanak epidemija, smrtnih ishoda ili trajnih oštećenja zdravlja'', ističe epidemiolog u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Sanela Pekmić-Bečić.

Pandemija novim koronavirusom COVID-19 je utjecala na proces redovne imunizacije djece, širom svijeta, pa time i u Bosni i Hercegovini.

Primjena mjera s jedne, te ogroman pritisak i posljedice koje ovo oboljenje ostavlja na pojedince, ali i zdravstveni sustav, uzrokovali su pojačane mjere koje su podrazumijevale ograničen način rada niza zdravstvenih ustanova i manju procijepljenost. Sve to je dovelo do velikog pada broja cijepljene i djelomično cijepljene djece.

Dio prošle godine je bio obustavljen program cijepljenja, osim u rodilištima, Ono što stručnjaci, na osnovu višegodišnjeg iskustva mogu dokumentirano tvrditi jeste da su reakcije i nuspojave na cijepljenje predviđene planom redovnog cijepljenja vrlo rijetke i uglavnom uobičajene, poput kratkotrajne temperature, rijetkog osipa ili slično.

Istraživanja pokazuju da loše reagiranje na neko cjepivo uobičajeno znači i da se radi o genetskim predispozicijama za neku bolest u kasnijoj dobi.

''Medicina, struka i znanost su jedinstvene i decidne - propisani kalendar redovnog cijepljenje u djetinjstvu se mora poštovati, cjepivo primati na vrijeme kad je propisano, jer su kroz desetljeće koje su za nama pomogli da se iskorijene desetine bolesti koje su bile opterećenje cijelom čovječanstvu'', navode iz INZ-a.

Prema statističkim podacima, na primjeru Zeničko-dobojskog kantona, u prošloj godini je zabilježen velik pad broja cijepljene djece redovnim i obveznim cjepivima. Tako je cijepljenje protiv difterije, tetanusa, pertusisa, dječje paralize, i Haemophilus influenzae tip B (DTaP-IPV-HiB) palo na 59 posto, dok je cijepljenje MMR (MRP) – cjepivom protiv morbila (ospice, krzamak), rubeole i zaušnjaka palo na 55 posto, dok je revakcinacija MMR, koja se obavlja u predškolsko doba, pala na 75 posto.

''Ovo su zaista zabrinjavajući podaci. Djeca koja se cijepe štite i sebe i djecu koja se, zbog određenih kontraindikacija, ne mogu cijepiti tzv. 'kolektivnim imunitetom'. Ovako, u opasnosti su svi. U primjeru morbila (ospice, krzamak), radi se o veoma zaraznoj bolesti, jer jedna zaražena osoba može zaraziti 12-18 osoba. U ovakvim bolestima kolektivan imunitet se mora postići s 95 posto procijepljenosti, dok je za neke druge bolesti taj postotak niži. Ono što je najvažnije da svi roditelji shvate, da osim svog djeteta, cijepljenjem štite i spašavaju zdravlje, a može i život i drugog djeteta'', ističe dr. Pekmić-Bečić.

U INZ-u tvrde da je razumljiva bojazan roditelja, koji na društvenim mrežama i internetu općenito, mogu pronaći na desetine tekstova, navodnih 'studija' i 'naučnih radova', te prevedenih video priloga.

U njima mnogobrojni 'stručnjaci', za koje se ozbiljnijom potragom može utvrditi da su falsifikatori, nestručne osobe ili jednostavno prodavači raznoraznih alternativnih nekontroliranih pripravaka, godinama iznose neistine, pozivaju se na druge neistine i zbunjuju osobe koje umjesto u struci i znanosti, iz opravdanog straha za svoje dijete, počinju vjerovati raznim prevarantima i lažovima.

''Uvijek je isključivo dobro savjete tražiti od pedijatara, epidemiologa, infektologa, stvarnih osoba u našem zdravstvenom sustavu. To su osobe koje će, kad dođe do komplikacija i bolesti, liječiti vaše dijete, a to nikako neće biti stručnjaci s Youtube ili Facebooka'', ističu u INZ.

U programu cijepljenja u BiH se djeca cijepe protiv deset zaraznih bolesti, dok se uvođenjem PENTAXIM petovalentnim cjepivom, koje štiti od pet zaraznih bolesti taj proces značajno pojednostavio i za djecu i za roditelje.

Na kraju, u INZ ponavljaju da su nus pojave, u do sada istraženim i na tržište plasiranim cjepivima za najmlađu populaciju protiv poznatih zaraznih bolesti značajno manje i rjeđe nego pri korištenju svakodnevnih 'običnih' lijekova.

''Dobrobit za dijete, obitelj i društvo od svakog cijepljenog djeteta za sve nebrojeno puta veća, dok je razgovor s pedijatrom najvažniji za cjelokupan proces. Zato informacije tražite kod svog doktora, a ne u neprovjerenim izvorima na društvenim mrežama, zaključuju iz INZ-a, priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Kopirati
Drag cursor here to close