Mostar

Skupština HNŽ o zdravstvu: Bolnice pretrpane nepotrebnim radnicima

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zastupnici su, među ostalim, razgovarali o financijskim problemima zdravstvenih ustanova Dom zdravlja Konjic i Opća bolnica Konjic, kao i o zdravstvenom sustavu u HNŽ-u općenito.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 02. 2022. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNŽ kazao je kako je poražavajuća činjenica da su općine u protekloj godini izdvojile 800 tisuća KM za sufinanciranje rada, ono što im je zakonska obveza za opremanje dok je Županija kroz rebalans samo ove godine predvidjela 3 milijuna, a za bolnice 8 milijuna KM.

Današnja izvanredna sjednica Skupštine HNŽ sazvana je još u 11 mjesecu prošle godine tijekom blokiranja računa Općoj bolnici Konjic i Domu zdravlja Konjic. Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zastupnici su, među ostalim, razgovarali o financijskim problemima zdravstvenih ustanova Dom zdravlja Konjic i Opća bolnica Konjic, kao i o zdravstvenom sustavu u HNŽ-u općenito.

Foto.Bljesak.info / Šerif Špago

''12 domova zdravlja u našoj županiji su Općine, ono što predstavlja problem jer one sudjeluju u imenovanju direktora i upravnih vijeća ovih ustanova, a sav problem funkcioniranja tih ustanova je u nadležnosti županije, u smislu financiranja usluga koje ovi domovi obavljaju'', kazao je Špago.

Imajući u vidu da je na federalnoj razini u parlamentarnu proceduru upućen Zakon o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova općih bolnica, pa tako i Konjička bolnica, kazao je kako na nižim razinama ostaje problem rješavanja dugova domova zdravlja čiji su osnivači općine.

''Morat ćemo se svi koji smo u sustavu organizacije rada, funkcioniranja i formiranja zdravstvenih ustanova domova zdravlja angažirati da napravim iskorak u organizaciju rada zdravstvenih ustanova, naravno najveći teret trebaju podnijeti menadžment tu trebamo osigurati podršku'', kazao je.

Kazao je kako se, unatoč deblokadi računa doma zdravlja i Opće bolnice Konjic, nastavljaju određeni problemi koje pojedine zdravstvene ustavne imaju u svom funkcioniranju.

''Glavni problem je što određen broj zdravstvenih ustanova nakon potpisivanja i kolektivnih ugovora s potpisanim Sindikatom doktora medicine i stomatologije i kasnije sa zaposlenima u zdravstvu dolazi u pitanje isplata bruto plaća  pojedinim zdravstvenima ustanovama'', kazao je dodajući kako će u idućem razdoblju biti potrebno iznaći rješenje ovom problemu.

Foto:Bljesak.info / Tomislav Martinović

Dodao je kako su zaključci s tematske sjednice iz 2015. godine i dalje aktualni i precizni.

''U tim zaključcima bih dodao i rokove i izvještavanje prema Skupštini. Uz rad svih u zdravstvu, od Skupštine, Vlade, resornog ministarstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja do menadžmenta zdravstvenih ustanova, te uz poštivanje navedenih zaključaka, problemi bi se ubrzanije rješavali. Nadam se da ćemo nakon ovih rasprava, koje još uvijek traju, imati prijedlog zaključaka s preciznim obavezama svih u sistemu zdravstva kako bismo u narednom periodu došli do rješenja, ''kazao je Špago.

Kao jedan od glavnih problema u zdravstvu u HNŽ-u naveo je i način zapošljavanja koji je, kako je rekao, van kontrole Vlade i resornog ministarstva. Vjeruje kako će tijekom ove sjednice jedan od zaključaka se analiza strukture novozaposlenih u ovim zdravstvenima ustanovama po zanimanjima - od doktora, do medicinskog i nemedicinskog osoblja.    

''To je također jedan od glavnih problema, iako je jedan od prethodnih zaključaka da se na razini Vlade mora odobravati plan zapošljavanja za svaku godinu. Pretpostavljam da će jedan od zaključaka danas biti da se mora izvršiti detaljna analiza strukture novozaposlenih po zanimanju i mislim da u tom dijelu ima prostora da se ograniče nova zapošljavanja, jer u broju zaposlenih u sustavu zdravstva daleko smo iznad u odnosu na prosjek u Federaciji BiH'', kazao je.

Zamjenik predsjedavajućeg županijske Skupštine Tomislav Martinović kazao je kako će se na sjednici tražiti posebna odgovornost svih onih koji kreiraju politike javnog zdravstvenog sustava.

''To su prije svega menadžmenti zdravstvenih ustanova, bolnica i domova zdravlja, i dosljedno ćemo tražiti da se neki kriteriji provedu. O stanju u HNŽ-u, onome što smo naslijedili tijekom ovih desetljeća već predugo pričamo, 2015. imali smo neke zaključke i dobar dio njih se proveo, ali dobar dio stoji u mjestu. Nismo ništa konkretno učinili kada je u pitanju pronalaženje standarda kako jednu javnu zdravstvenu ustanovu takvom da u njoj nema viška ili manjka zaposlenika. Mi dobro kasnimo kada je u pitanju implementacija dobrih rješenja kojih imamo svuda okolo i ne trebamo puno truda uložiti kako bismo neke probleme prilagodili modernim rješenjima'' kazao je Martinović.

Istaknuo je kako se prava pacijenata stavljaju u drugi plan.

''Mi smo svih ovih godina raspravljali o dugovima, ustroju i slično, a danas u raspravama imamo nekih ponašanja koja nisu dobra. Sustav treba isharmonizirati i učiniti ga stabilnim jer mi za njega izdvajamo puno novca. Ova vlast je protekle godine iz Proračuna izdvojila 14.500.000 maraka za sufinanciranje javnih zdravstvenih ustanova i to je limit kojeg više nećemo povećavati jer nema smisla. Osnivači zdravstvenih ustanova iz primarne zdravstvene zaštite moraju više uključiti u sufinanciranje tih sustava. Javno zdravstvo za mene je prioritet, po meni je to osnovni preduvjet da se stanovnici ove županije osjećaju ugodno'',poručio je Martinović, dodajući kako pacijenti ne smiju čekati na dijagnostičku uslugu.

Vesna Saradžić, potpredsjednica Skupštine HNŽ kazala je kako je do zdravstva u HNŽ-u do ovog stanja dovela politika, te da bi ona zaista morala iznaći i rješenje za ovaj problem.

''Situacija u zdravstvu je kompleksan, novca ima, novac se daje zdravstvenima ustanovama, ali se problemi povećavaju'', kazala je Saradžić.

Stanje u Općoj bolnici i Domu zdravlja Konjic trenutno je, ističe, dosta teško. Računi su trenutno odblokirani, ali napominje, potrebno je što prije poduzeti konkretne korake.

Foto:Bljesak.info / Vesna Saradžić

''Zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova na razini Federacije je upečen u parlamentarnu proceduru, samo još nije došao na dnevni red, ali i to će biti uskoro na Parlamentu. Zakon je predvidio Opću bolnicu vezano za sanaciju duga, međutim ostale zdravstvene ustanove, ovdje mislim na domove zdravlja, njih u Zakonu nema. Ustvari, Zakon predviđa da ove zdravstvene ustanove osnivač može, što će reći može ako hoće, ako neće ne mora, da pomogne saniranju ovoga duga'', kazala je.

teritorijalno najveća u BiH, i samim tim su specifični zakoni vezano za pružanje zdravstvene usluge, Saradžić smatrali da je ovaj problem vrlo bitno što prije staviti na dnevni red Skupštine HNŽ da se što prije iznađe rješenje.

Komentirala je i nedavno podnošenje kaznene prijave protiv direktora ZZO-a, ali i članova Vlade HNŽ rekavši kako je očito da nam nedostaje odgovornosti.

''Izostanak neodgovornosti je nešto što razdire ovu državu, ali tako i zdravstveni sustav ne može biti pošteđen svega ovoga. Dugovanja imaju i Dom zdravlja Konjic i Opća bolnica Konjic, ja ne želim komentirati zbog čega su nastala dugovanja, jesu li objektivna ili ne. Činjenica je da sustav ne funkcionira u smislu da svatko treba da radi svoj posao u smislu funkcioniranja i kontrole i svega onoga što u konačnici da rezultira zadovoljnim pacijentom'', kazala je Saradžić.

Sjednici su pored zastupnika u Skupštini HNŽ i članova Vlade HNŽ , prisustvovali direktori i predstavnici svih zdravstvenih ustanova na području HNŽ kao i predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Nakon višesatne rasprave, Skupština  je zadužila Kolegij Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije da do sljedeće sjednice sačini prijedlog zaključaka baziranih na današnjoj diskusiji i iznesenim prijedlozima  od zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close