Krizni stožer

Skočibušić: Stanje je ozbiljno

''U odnosu na prošli tjedan ključni parametri su da se broj novopotvrđenih slučajeva povećao za 98 posto, sedmodnevna incidenca za 98 posto, broj pacijenata na respiratoru za 37 posto''
Lifestyle / Zdravlje | 11. 01. 2022. u 12:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić upozorio je danas na povećanje broja zaraženih osoba koronavirusom, a problem predstavlja nezadovoljavajuća stopa cijepljenih zbog čega je pozvao na odgovornost i poštivanje mjera.

Na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva upriličenoj nakon sjednice tog tijela Skočibušić je kazao da je 150 inficiranih stanovnika na 100.000 ozbiljno stanje.

Iznio je i podatke o broju zaraženih u svim županijama Federacije napominjući da je znatno povećan broj zaraženih u odnosu na prošli tjedan, dodajući da je trenutna incidenca 320 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika.

Smatra da je to zabrinjavajuća brojka, a ovakvo stanje uvjetovano je, kaže, vjerojatno i pojavom omicron genetske varijante virusa.

''U odnosu na prošli tjedan ključni parametri su da se broj novopotvrđenih slučajeva povećao za 98 posto, sedmodnevna incidenca za 98 posto, broj pacijenata na respiratoru za 37 posto, a broj preminulih za 39 posto u odnosu na prošli tjedan'' - podvukao je.

Kazao je da omicron ima svoje genetske karakteristike, ali ona i dalje stvara veliko opterećenje za zdravlje stanovništva i zdravstveni sustav općenito te će biti potrebno uvođenje drugačijih mjera i načina ponašanja.

Proces imunizacije je u tijeku, a sada je u fokusu apliciranje treće doze koja je dostupna na svim mjestima gdje se vrši cijepljenje.

Prošlog tjedna aplicirano je 10.847 treće doze, a najviše u Županiji Sarajevo, ali se mnogo ljudi cijepilo drugom dozom i to 3.500 osoba, dok je 2.000 prvi put cijepljeno te je Skočibušić pozvao sve da se cijepe i da to bude jedna od mjera u borbi s ovim valom pandemije.

Najveći problem je, kaže, provođenje mjera, te je pozvao da se poštuju mjere i pokaže solidarnost

Kopirati
Drag cursor here to close