Prepoznajte na vrijeme

Simptomi preniske razine vitamina D

U slučaju osteoporoze to znači povećanje prirodnih šupljina u kostima, čime kosti postaju poroznije i lakše lomljive.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 10. 2020. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vitamin D ima u organizmu iznimno važnu ulogu. Ljudsko tijelo ga koristi za apsorpciju minerala poput kalcija i fosfora. To čini vaše zube i kosti jakim.

Također, vitamin D također podržava zdravlje mišića, živaca i imunološki sustav. Može ga se dobiti od sunčeve svjetlosti na koži ili iz jaja, masne ribe i namirnica s pojačanim vitaminom D, kao što su neke žitarice ili mlijeko.

Kad postoje potrebe za pojačanim unosom vitamina D?

Nekoliko je slučajeva kad postoji potreba za pojačanim unosom vitamina D, što se najčešće čini dodacima prehrani:

  •     Kad se nedovoljno izlažete suncu
  •     Ne unosite dovoljno ovog vitamina hranom, što je češće kod vegana ili kod osoba koje ne konzumiraju mliječne proizvode
  •     Nepravilno apsorbirate vitamin D ili ga se organizam uslijed nekih bolesti prebrzo rješava.


Osobe tamnije boje kože češće imaju manjak vitamina D jer tamnija boja kože ima prirodnu zaštitu od sunca što zahtijeva dulje izlaganje suncu da bi se sintetizirao vitamin D.

Među simptomima preniskog vitamina D nalazimo:

  •     Sporo zacjeljivanje rana (posebno opekotina)
  •     Osteoporoza
  •     Bolovi u mišićima
  •     Rahitis
  •     Osteomalacija
  •     Druge bolesti i stanja

Kod osoba s niskim razinama vitamina D zabilježeno je značajno sporije zacjeljivanje rana. Ovo se posebno odnosi na osobe s opeklinama.

Čak trećina žena u dobi 60-70 godina boluje od osteoporoze te čak dvije trećine onih starijih od 80. Iako je cijeli niz faktora povezan s razvojem osteoporoze, među njima je i manjak vitamina D. Manjak vitamina D otežava organizmu korištenje minerala potrebnih za održavanje kostiju čvrstim, piše fitness.com.hr.

U slučaju osteoporoze to znači povećanje prirodnih šupljina u kostima, čime kosti postaju poroznije i lakše lomljive.

Osobe s bolovima i slabosti u mišićima i kostima često bilježe manjak vitamina D. Kod starijih ljudi, slabi mišići dodatno povećavaju rizik od padova i fraktura kostiju.

Iako je rahitis u 21. stoljeću vrlo rijetka bolest u zapadnjačkom svijetu, moguć je njegov razvoj kod beba čije majke imaju nizak vitamin D tijekom trudnoće.

Za razliku rahitisa koji je uglavnom bolest djece, ostaomalaciju je moguće dobiti i u odrasloj dobi. Čak i nakon prestanka rasta kostiju, vitamin D je potreban za održavanje i oporavak kostiju od svakodnevnog stresa kojem su izložene. Kod dugotrajnog manjka vitamina D, dolazi do mekšanja i slabljenja kostiju, što može dovesti do lomova, posebno u području kukova.

Niz je dokaza koji potvrđuju povezanost niskih razina vitamina D s dijabetesom (tip 1 i 2), visokim krvnim tlakom, multiplom sklerozom i nekim vrstama karcinoma.

Tko je pod posebnim rizikom od niskog vitamina D?

Posebno izloženi riziku od niskih razina vitamina D su:

  •     Dojena novorođenčad
  •     Osobe s crijevnim bolestima
  •     Osobe sa želučanom premosnicom
  •     Pretile osobe


Ukoliko dojilja ne uzimam vitamin D kao dodatak prehrani, majčino mlijeko često nema dovoljne količine vitamina D pa su ove bebe često u opasnosti. Upravo se rahitis najčešće događa kod ove djece. Prema stručnjacima, djeca koja se hrane majčinim mlijekom trebaju 400 IU vitamina D na dan.

Tijelu je za upotrebu vitamina D potrebna mast. Upalne bolesti crijeva i druga stanja koja pogađaju crijeva, poput celijakije ili cistične fibroze otežavaju apsorpciju masti. radi toga, potreban je značajno pojačan unos vitamina D kako bi se apsorbirale dovoljne količine.

Želučana premosnica se postavlja operativnim zahvatom prilikom kojeg se uklanja dio želuca ili crijeva (ponekad oboje) s ciljem bržeg postizanja sitosti te manjeg ukupnog unosa kalorija. nakon operacije, često se bilježi otežana apsorpcija nekih nutrijenata, poput vitamina B12, bakra, cinka, kalcija i vitamina D. Upravo stoga, liječnici u ovim slučajevima gotovo redovno savjetuju suplementiranje vitamina D.

Ako vam je indeks tjelesne mase (BMI) 30 ili ivše spadate u skupinu pretilih osoba te imate visoku šansu da vam je vitamin D prenizak. Naime, u ovim slučajevima višak masti zadržava određene količine vitamina D te mijenja način na koji ovaj vitamin cirkulira krvotokom. Skidanje viška kilograma, promjena životnih navika i uzimanje vitamina D kao dodatka prehrani mogu pomoći u ovom slučaju.

Razinu vitamina D možete provjeriti krvnim pretragama, a po utvrđenom manjku konzultirajte se s liječnikom o preporučenim dodacima prehrani i količinama koje trebate uzimati.

Kopirati
Drag cursor here to close