Nesanica

Samo jedna noć gubitka sna može negativno utjecati na zdravlje

Kada se gubitak sna javlja gotovo svaki dan, što znači (kronično), tada naše tijelo i um više ne mogu tolerirati
Lifestyle / Zdravlje | 10. 08. 2021. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema nedavno objavljenim rezultatima novog istraživanja, jedna noć gubitka sna dovoljna je da poremeti vaše svakodnevno mentalno i fizičko blagostanje, a uzastopni dani gubitka sna mogu dodatno povećati ove negativne utjecaje.

"Uzastopni gubitak sna bio je povezan sa smanjenjem pozitivnih emocija, povećanjem negativnih emocija i većom učestalošću ozbiljnosti fizičkih simptoma", rekla je Soomi Lee, vodeća autorica studije, objavljene u Annals of Behavioral Medicine.

Lee, docentica na Fakultetu za starenje Sveučilišta Južne Floride i direktorica Laboratorije za san, stres i zdravlje (STEALTH), proučava san i različite faktore koji na njega utječu u svim populacijama.

Odrasli bi trebali spavati najmanje sedam sati po noći, ali svaki treći od njih to ne čini, prema podacima američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Negativni učinci lošeg sna dobro su dokumentirani, a njihova je pojava povezana s većim rizikom od raznih stanja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pretilosti i demencije.

Dnevni učinci uzastopnog gubitka sna, međutim, nisu bili tako široko istraženi. Novo istraživanje posebno se fokusira na svakodnevne štetne učinke gubitka sna, koji je definiran kao spavanje manje od šest sati dnevno, te postoje li kumulativni učinci ponavljanog gubitka sna na dnevno blagostanje.

"Spavanje je bio jedan od nedovoljno priznatih zdravstvenih ishoda, usprkos tome što je san vrlo usko povezan sa toliko različitih zdravstvenih ishoda", rekla je Lee.

Istraživanje je ispitivalo dnevnike spavanja u okviru osam uzastopnih dana kod 1.958 odraslih osoba srednjih godina u Sjedinjenim Državama.

Analiza je otkrila da je gubitak sna i tijekom samo jedne noći rezultirao smanjenjem blagostanja, fizički i psihički. Osim toga, s više uzastopnih noći gubitka sna, posebno nakon tri noći, ti su se efekti pojačali.

"Kada se gubitak sna javlja gotovo svaki dan, što znači (kronično), tada naše tijelo i um više ne mogu tolerirati", rekla je Lee.

"Istraživanje pokazuje da uzastopni gubitak sna dovodi do nepotpunog oporavka i gomilanja stresa te tako narušava našu svakodnevnu dobrobit", pojasnila je.

Kako se broj uzastopnih dana gubitka sna povećavao, ozbiljnost štetnih fizičkih utjecaja - uključujući bolove u tijelu, gastrointestinalne probleme i respiratorne simptome, poput grlobolje i curenja iz nosa - također se povećala, prema rezultatima.

Lee je rekla da su učesnici osjetili najgore fizičke posljedice nakon šest uzastopnih dana gubitka sna.

Kopirati
Drag cursor here to close