Federalni zavod za javno zdravstvo

Prvi smrtni slučaj od posljedica gripe u Sarajevu

Od 194 testirana uzorka, 77 je pozitivno na virus tip A
Lifestyle / Zdravlje | 05. 02. 2019. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalnom zavodu za javno zdravstvo danas je u Sarajevu prijavljen prvi smrtni slučaj od posljedica gripe.

Inače, još dva smrtna slučaja vežu se za gripu, jedan u Tuzli, drugi u Zenici, ali su ih registrirali županijski zavodi. Slučaj iz Tuzle prijavljen je Federalnom zavodu, ali pacijent je, kako tvrde, bio negativan na virus gripe.

''Od 194 testirana uzorka, 77 je pozitivno na virus gripe tip A, i to 46 podtip AH3N2 i 31 na AH1N1 (pgm09). Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljen je prvi smrtni slučaj pozitivan na virus gripe. Preminuli pacijent je starije životne dobi i kod njega je izoliran virus gripe tip A, podtip AH3'', izjavili su iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

U Republici Srpskoj od 21. siječnja od virusa gripe preminulo je ukupno 26 osoba, piše Avaz.ba.

Sezona gripe i prehlade češća je tijekom hladnih mjeseci, jer virus gripe duže preživljava na hladnom i suhom zraku. Često se simptomi gripe zanemaruju, tako da se ne pokušava ni adekvatno liječiti.

Virus se prenosi putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem.

Simptomi se javljaju iznenada, uključuju pojavu groznice, kašalj, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, grlobolju. Većina se oporavi za sedam dana. No, gripa može dovesti do ozbiljnih komplikacija te do smrtnog slučaja, naročito kod osoba s povećanim rizikom.

Kopirati
Drag cursor here to close