Popis na vrhu najvažniji

Prije kupovine nove kreme, naučite pravilno čitati deklaracije

Uvijek prvo pročitajte popis na vrhu jer su oni prvi sastojci i najvažniji
Lifestyle / Zdravlje | 19. 03. 2021. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada ste u potrazi za savršenom kremom ili skupocjenim uljem za lice, prvo što morate napraviti jest pogledati koji se sastojci nalaze na deklaraciji. Naravno, lakše je to reći nego napraviti i čini se da je prvo potrebno naučiti kako ih pročitati jer se ponekad čini da su pisani jezikom kojeg razumiju samo znanstvenici.

"Čitanje popisa sastojaka jednako je važno za kozmetičke proizvode koliko i za hranu, a pomaže nam da identificiramo ono što se unutra nalazi, ali i saznamo kakve su kvalitete sastojci i koliko ih je u jednom proizvodu“, pojašnjava dr. Shari Marchbein, dermatologinja te otkriva kako pravilno čitati deklaracije, piše Ordinacija.hr.

Prvih nekoliko sastojaka je najvažnije

Sastojci su uvijek navedeni tako da se na vrhu nalaze najveće koncentracije,  istaknuti najvažniji aditivi. Uobičajeno je da je prvih 5 sastojaka i najviše zastupljeno u proizvodu i upravo oni mogu utjecati na to kako će koji proizvod djelovati. Ovo je prema stručnjacima isproban način, ali i siguran ako želite razlučiti koji je proizvod bolji.  Najmanje aktivni sastojci su oni koji se nalaze pri kraju liste i vjerojatno njihove dobrobiti nećete osjetiti.

Nadamo se da ste učili latinski

Jeste li se ikada mučili kako biste pročitali ili izgovorili naziv sastojaka koji se nalaze na poleđini proizvoda? Sigurno jeste zato što je većina sastojaka navedena pod stručnim nazivom, a često upravo na latinskom. Na primjer, Butyrospermum parkii je botanički naziv za shea maslac, uobičajen sastojak mnogih krema za tijelo.

Potražite parfeme i mirise

Proizvodi za ljepotu i njegu će često imati na popisu sastojaka i parfeme i mirise. Iako će oni sigurno dodati nešto privlačno, mogu također izazvati reakcije i iritirati kožu. Ako vam je koža osjetljiva, najbolje bi bilo izbjegavati proizvode koji sadrže parfeme i mirise, a tako će vam savjetovati svaki dermatolog.

Identificirajte sastojke koji su dobri za vašu kožu

"Ako vam je koža osjetljiva, znate i sami da je teško pronaći proizvode koje će ona tolerirati, ali i koji će stvarno nešto ponuditi koži“, dodaje dr. Marchbein koji predlaže da potražite proizvode s hijaluronskom kiselinom, glicerinom, ceramidima i polidimetilsiloksanom.

Za one koji imaju masnu kožu, trebali bi potražiti proizvode koji ne sadrže ulja jer u suprotnom koža može reagirati. Glikolna kiselina, salicilna kiselina, adapalen, benzoil peroksid, silimarin su najbolji sastojci za kožu sklonu aknama.

Kopirati
Drag cursor here to close