Nadzor situacije

Preporuke Vlade FBiH kantonima: Pooštravanje mjera i uvođenje CTP pravila

Vladama kantona, odnosno kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ-a.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 12. 2021. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 27. prosinca te naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od 30. prosinca godine, kao dana početka njihove primjene, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Vladama kantona, odnosno kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ-a. 

CTP pravila

Vladama kantona preporučeno je da, u skladu s epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta "Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19" uvedu Pravilo cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a (CTT) za područje kantona i o istom izvijeste Krizni stožer FMZ-a.

Krizni stožer FMZ-a zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH, kao i uvođenje i provođenje Pravila cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona, te ako ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području Federacije BiH u vezi Pravila CPT o tome izvijesti Vladu FBiH radi donošenja mjere, navode iz Vlade FBiH.

Ovaj stožer zadužen je da, prije isteka roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka te Vladi dostavi prijedlog novih.

Krizni stožer će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, kantonalnim zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama te Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije. 

Pad broja hospitaliziranih

U skladu sa zaključkom od 8. siječnja 2021. godine, Vlada će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je danas donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa. 

U prezentiranoj informaciji Kriznog štaba FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u 51. tjednu u odnosnu na prethodni zabilježen rast broja novih potvrđenih slučajeva COVID-19,
sedmodnevne incidence i broja pacijenata na respiratoru.

U padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata i smrtnih slučajeva.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 102 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana viša od prosječne zabilježena je u Bosansko podrinjskom, Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu. 

Prema najnovijim podacima, dosad je u FBiH dano 1.056.531 cjepiva protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 535.365 (29,73 posto), na drugu 492.789 (27,37 posto), te na treću 28.377 (1,58 posto).

U informaciji je navedeno i da je ovaj praznični period krajem godine, povezan s društvenim okupljanjima, putovanjima i međugeneracijskim miješanjem vodi dodatnom riziku
od širenja Delta varijante i pojave i širenja Omicron varijante virusa.

Prioritet treba biti povećanje obuhvata imunizacijom osoba koje nisu još cijepljene, svih dobnih skupina, naročito ranjivih, starijih osoba i zdravstvenih radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close