Rumunjska

Pokušali blokirati parlament da se ne donesu mjere o covid-potvrdama

Vladajuća koalicija trenutno pregovara oko obvezne propusnice i na dnevnom redu parlamenta ne nalazi se sličan nacrt zakona.
Vijesti / Svijet | 21. 12. 2021. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjednici su danas pokušali ući u zgradu parlamenta, blokirali su promet i oštetili su nekoliko automobila u Bukureštu, pokušavajući spriječiti zastupnike da proglase zdravstvene propusnice obveznim za radnike.

Pripadnici policije bili su nespremni kada je više stotina prosvjednika krenulo kroz ulaznu kapiju, gdje su sprejom poprskali auta, nakon čega su pripadnici osiguranja blokirali ulaze u zgradu, prenosi Srna.

Prosvjednici su se mirno razišli i policija nije koristila silu.

Vladajuća koalicija trenutno pregovara oko obvezne propusnice i na dnevnom redu parlamenta ne nalazi se sličan nacrt zakona.

Prema pojedinim pretpostavkama, između 2.000 i 2.500 ljudi iz raznih dijelova Rumunjske okupilo se ispred zgrade parlamenta noseći zastave i uzvikujući "sloboda". Prosvjede je organizirala opozicijska stranka krajnje desnice Alijansa za jedinstvene Rumunje (AUR).

Tijekom listopada, zastupnici rumunjskog parlamenta odbacili su nacrt zakona prema kojem bi medicinsko osoblje, kao i radnici u javnom sektoru i privatnim firmama obvezno morali imati zdravstven propusnice s ciljem jačanja programa cijepljenja.

Koalicija pregovara o novom nacrtu prema kojem bi većina radnika morala imati potvrdu o cijepljenju, da su se oporavili od virusa ili su nedavno obavili testiranje, ali još nije postignuta suglasnost o tome tko pokriva troškove testiranja i koji vremenski period. 

Kopirati
Drag cursor here to close