Indekcija

Pet prirodnih lijekova za herpes zoster

Lifestyle / Zdravlje | 01. 09. 2017. u 17:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova infekcija je posljedica virusa varicella-zoster koji također uzrokuje i vodene kozice. Ako ste imali već vodene kozice, virus je neaktivan u vašem sustavu. No, postoji mogućnost da se aktivira u nekom trenutku života i uzrokuje osip.

Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, a bol je uglavnom prvi simptom. Ne postoji lijek koji u potpunosti liječi infekciju, ali pomažu smanjiti simptome temperature, osjetljivosti na svijetlo i vrtoglavice, piše Ordinacija.hr.

1. Kupke

Svakodnevno čišćenje plikova može smanjiti rizik širenja infekcije. Dobro pomažu hladna kupka ili tuš. Hladna voda može ublažiti bolove plikova i smiriti svrbež. Dodajte 1-2 šalice zobi mlaku vodu te se namačite 15-20. Voda ne smije biti topla jer toplina pojačava cirkulaciju, a time i širi infekciju. U potpunosti se osušite ručnikom te i njega operite odmah.

2. Hladni oblog

Par puta na dan stavite oblog na upaljena područja. Na ovaj način ublažavate bolove. No, nikako nemojte stavljati diretkno led jer to može povećati osjetljivost kože i pojačati bol

3. Smjesa soda bikarbone i kukuruznoga škroba

U pola čaše vode dodajte jedan od ovih sastojaka. Nanosite to na osip i pustite 10-15 minuta da se upije. Ponovite nekoliko puta na dan.

4. Losioni i kreme

Ni u kojem slučaju nemojte dirati plikove. Ako se svrbež ne smanji nakon prethodnih savjeta – nanesite losione za omekšavanje kože. Neće ubrzati proces obnavljanja, ali će umanjiti svrbež i bolove. Izbjegavajte losione i kreme s mirisima i alkoholom. Probajte naći proizvode s kapsaicinom koji funkcionira kao odličan protuupalni sastojak.

5. Prehrana

Loš imunosni sustav je odlično mjesto za razvijanje infekcija. Promijenite prehrambene navike. Unosite više vitamina A, B-12, C i E, ali i aminokiseline. Birajte namirnice poput:

narančasto i žuto voće
zeleno lisnato povrće
crveno meso
jaja
piletina
riba
mliječni proizvodi
cjelovite žitarice
mahunarke
rajčice
špinat

Kopirati
Drag cursor here to close