Brinite za zdravlje

Ne ignorirajte ih - Ovo su simptomi raka debelog crijeva

Ne ignorirajte ove simptome čak i ako ste mladi
Lifestyle / Zdravlje | 26. 11. 2018. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Rak debelog crijeva jedan od najčešćih zloćudnih tumora u zapadnim zemljama što se povezuje s nizom čimbenika: nasljedno opterećenje, dijetne navike, prekomjerna težina i debljina, smanjenje tjelesne aktivnosti, pušenje.

Bolest se većinom i otkrije u starijih od 50 godina, ali u novoj studiji koju su proveli stručnjaci American Cancer Society stoji kako se povisila stopa pojavnosti kod osoba u dobi od 20 do 30 godina, piše Ordinacija.hr.

Važno je dodati da postoje šanse od 92 posto za izlječenje ako se otkrije na vrijeme, a to možete ako znate prepoznati rane simptome.

Ovo su neki od njih;

1. Anemija

Anemiju opisuje smanjeni broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Rak debelog crijeva ubrzava potrošnju crvenih krvnih zrnaca. Niska razina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijede desni, osjećaj trnaca u rukama i nogama te umor.

2. Krv u stolici

Može se raditi o krvi u stolici, na papiru kad se brišete ili stolica može biti tamne boje, a posljedica su hemeroida koji nastaje zbog tumora ili nekog drugog zdravstvenog problema. Nemojte ignorirati prisutnost krvi u stolici, neovisno o kojoj je količini riječ.

3. Gubitak kilograma

"Tumori mogu izazvati gubitak apetita, ali također mijenjaju rad metabolizma." kaže dr. Kiesel, gastroenterolog na klinici Mayo.

4. Bolovi u području trbuha

Bolovi u trbuhu mogu se javiti zbog rasta tumora u crijevima, stoga ako osjetite bolove u ovom području i oni ne prestaju, nemojte oklijevati. Iako je mnogo razloga za bol u trbušnoj šupljini, vi nemojte riskirati.

5. Poteškoće s probavom

Tumori često uzrokuju zatvor pa je teško obaviti nuždu, a oni će i promijeniti izgled stolice koja će biti tanka. Također možete doživjeti proljev. Ako ove promijene traju do 4 tjedna, obratite se liječniku.

Kopirati
Drag cursor here to close