20KM

Od 1. prosinca započinje distribucija markica

U utorak, 01.12.2020.godine, ZZO HNŽ započinje redovitu distribuciju premije osiguranja za 2021.godinu
Lifestyle / Zdravlje | 20. 11. 2020. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije u utorak, 01. prosinca 2020.godine, započet će redovitu distribuciju premije osiguranja za 2021. godinu.

Distribucija premije osiguranja vršit će se na 14 punktova na području Hercegovačko - neretvanske županije, a trajat će 15 dana duže u odnosu  na prethodne godine, te je razdoblje predviđeno za distribuciju premije osiguranja od  01.12.2020.godine do 01.03.2021. godine.

20 KM

Cijena premije osiguranja iznosi 20 KM, a istu mogu kupiti sve punoljetne osigurane osobe koje posjeduju zdravstvenu iskaznicu/legitimaciju.

''Svjesni epidemiološke situacije prouzrokovane koronavirusom (COVID-19), a u cilju smanjenja gužvi i maksimalnog pridržavanja mjera sigurnosti, osiguranicima će biti omogućeno evidntiranje kupljene premije osiguranja putem web stranice Zavoda na način da po izvršenoj uplati premije za 2021.godinu podnesu elektronski Zahtjev za evidentiranje uplaćenih premija  za sebe i članove svoje obitelji. Uz elektronski zahtjev potrebno je dostaviti  dokaz o izvršenoj uplati i popis članovi obitelji za koje su uplatili premiju (ime, prezime i matični broj). Uplaćene premije za koje je poslat elektronski zahtjev za evidentiranje biti će evidentirane u informacijski sustav najkasnije u roku od 3 radna dana, a potvrdu o evidenciji istih osiguranici će dobiti na svoj osobni e mail'', navode iz ZZO-a.

Elektronski Zahtjev

Elektronski Zahtjev za evidentiranje biti će dostupan na web stranici Zavoda (www.zzo.ba) s početkom distribucije premije osiguranja (01.12.2020.godine).

Također, obveznicima uplate doprinosa (poslodavcima) Zavod će osigurati mogućnost da dostave popis svojih zaposlenika (Ime i prezime, JMB) i uplatnicu(e), nadležnom Područnom uredu, koji će poduzeti sve potrebite radnje, kako bi se aktivnosti iz nadležnosti istog, na vrijeme i kvalitetno okončale.  

Djeca do navršenih 18 godina života oslobođena su kupovine premije osiguranja, a od 01.03.2021. godine, premiju osiguranja mogu kupiti prvoprijavljeni osiguranici, tj. osobe koje nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje u razdoblju redovite distribucije i to najkasnije 30 dana od dana prijave u Poreznu upravu. Djeca koja u 2021. godini navršavaju 18 godina života, premiju osiguranja mogu kupiti najkasnije 30 dana od dana navršene 18-e godine života.

Kupovinom premije osiguranja osigurane osobe oslobođene su plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge.

Uplata premije osiguranja za 2021. godinu vrši se isključivo kod organizacija za obavljanje platnog prometa (banka, pošta) na  depozitni račun ZZO HNŽ/ K broj: 5550000004873298 (Vrsta prihoda 722 611).

Cijena ista

Podsjetimo, ranije smo pisali da se cijene markica neće smanjivati, nakon što je SKB Mostar obustavio ''hladne programe'', odnosno redovite specijalističke preglede.

Javnost se tada zapitala kome i zašto plaćau premije osiguranja, a nadležni za ovo pitanje su već tada rekli da se cijena prmije neće mijenjati.

''Odluka o premiji-sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNŽ donesena je 16.3.2006 godine kao i Odluka o dopuni odluke o premiji-sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju Hercegovačko neretvanske županije od 8.11.2016. godine i iste su u primjeni do danas'', pojasnila je Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Uvažavajući vrlo tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u županiji, kaže Ban, te kako bi se omogućila dostupnost svim osiguranicima svjesni činjenice da ovako niska stopa premije generira veću potrošnju u zdravstvenim ustanovama posebice u bolnicama predlažemo da visina premije osiguranja i ove godine bude 20 KM što je 2,81 % od ukupne potrošnje za zdravstvenu zaštitu po osiguranoj osobi u prethodnoj godini.

Premija nije obvezna

''Premija nije obvezna. Mogu je kupiti svi punoljetni osiguranici koji žele i predstavlja pogodnost za osiguranike. Kupovinom premije osiguranja osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije za 134 usluge zdravstvene zaštite bez obzira koliko puta u tijeku jedne kalendarske godine im je ta zaštita potrebna. Ukoliko nemaju premiju osiguranja osiguranici plaćaju participaciju, a cijena participacije različita je za različite usluge zdravstvene zaštite i kreće se od 1 KM do 150 KM po usluzi'', pojasnila je Ban.

Da potošači plate uslugu, koju možda na kraju neće dobiti je nedopustiva, kaže Marin Bago predsjednik Udruge za zaštitu potrošača 'Futura'.

''Ako smo platili, moramo dobiti ''Ovo je i potrošačko i zdravstveno pitanje, da potrošači plate uslugu koju na kraju možda neće dobiti je nedopustivo i neprihvatljivo i ne može se promatrati jednostrano. Vi ste platili, a mi ćemo odlučiti kako želimo, to u demokratskom sustavu i po našim zakonima nije moguće uraditi, ako smo nešto platiti mi to moramo i dobiti'', kazao je Bago, dodajući kako razumiju krizne situacije, ali taj stav se ne može jednostrano uzeti i samostalno odlučiti bez mišljenja i prava potrošača i pacijenata jer mi smo i financijeri sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close