Pritisak pandemije

Obitelj za nemarno liječenje optužuje doktoricu mostarskog Doma zdravlja

Slučaj 61-godišnjeg Mostarca iz Zalika koji je u srijedu, 18. studenog preminuo je od posljedica izazvanim koronavirusom izazvao je nove reakcije i optužbe na račun sustava.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 11. 2020. u 12:38 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavni slučaj pacijenta iz Mostara koji je na odjelu Covid bolnice na Bijelom brijegu umro zbog posljedica koronavirusa još jednom je pokazao koliko zdravstveni sustav teško funkcionira pod sve jačim pritiskom pandemije.

Slučaj 61-godišnjeg Mostarca iz Zalika koji je u srijedu, 18. studenog preminuo od posljedica izazvanim koronavirusom izazvao je nove reakcije i optužbe na račun sustava. Naime, preminuli muškarac i njegova supruga su se obratili liječnicima zbog pojave simptoma zaraze koronavirusom, nakon čega ih je doktorica obiteljske medicine uz terapiju i savjete uputila na kućno liječenje prilikom čega su komplikacije postale puno veće.

Obitelj bračnog para za nemar optužuje doktoricu Doma zdravlja Zalik Malinu Fočić ističući kako su kasno upućeni na adekvatno liječenje.

''Kasno, kasno, totalno kasno su upućeni na liječenje u Covid bolnicu'', ističe obitelj.

Kako su kazali za Bljesak.info, liječnica je tek nakon više dana visoke temperature uputila u Covid bolnicu. Ističu kako ih je trebala ranije poslati, a ne pustiti ih da se liječe sami.

''Tek kad je situacija bila alarmantna uputila ih je bolnicu, ali već je tada bilo kasno. Žena je prebačena u Južni logor s jakom upalom pluća na obje strane i upalom jetre. Njezin suprug je završio na Bijelom brijegu na respiratorima, ali nije mu bilo spasa'', govore.

Međutim, doktorica Fočić objašnjava kako je pacijentima pružila adekvatnu njegu. Postupila je po protokolu koji je dan Domovima zdravlja u vezi ove situacije. Govori da su pacijenti dobili savjet kako da postupaju tijekom liječenja i terapiju koju su trebali uzimati.

''Sve je išlo regularno i protokolu, od prvog javljanja gospođe, 26. listopada pa do upućivanja na pregled u covid ambulantu 3. studenog. Oni su bili pod terapijom, dan im je savjet, upućeni su u izolaciju i čekali smo samo termin za Covid ambulantu'', govori dr. Fočić. Objašnjava, na intervenciju u Covid ambulantu zbog prebukiranosti potrebno je nekad čekati i dan, dva za termin.

''Čim se gospodin javio da se ne osjeća dobro, ja sam nazvala Covid ambulantu i tražila termin za pregled nakon čega ga je dobio. Uputnica je za Covid ambulantu izdana na vrijeme, u svemu sam postupila odgovorno i prema preporukama'', objašanjava.

Doktorica Fočić objašnjava da prema preporukama pacijent koji sumnja na simptome covida dužan je javiti se svom obiteljskom doktoru. Nakon što opiše sve simptome obiteljski doktor daje savjete oko liječenja i po potrebi terapiju koju je pacijent dužan uzeti. Također, pacijent se obavijesti da je dužan svaki dan se javljati svom liječniku kako bi se pratilo njegovo stanje.

''Pacijenti se nažalost nisu javljali svaki dan. U našem programu sve je poduzeto što sam trebala poduzeti. Imamo puno pacijenata i ovo je prvi slučaj koji je završio u Covid bolnici, sve liječimo na isti način. Ne osjećam se odgovornom jer znam da sam u svemu postupila odgovorno. Postoji pravilnik i sve se pravno može provjeriti'', rekla je za Bljesak.info dr. Fočić.

S povećanjem broja zaraženih od koronavirusa koji prati zadnja dva mjeseca Hercegovačko-neretvansku županiju pritisak na liječnike sve je izraženiji. Ravnatelj Sveučilišne bolnice u Mostaru Ante Kvesić ranije je u medijima upozorio kako u Covid bolnicu stiže sve više pacijenata, ako se taj trend nastavi zdravstveni sustav mogao bi se naći u problemima.

''Pod velikim smo pritiskom, zatrpani smo brojnim pozivima pacijenata koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji. Pritisak je i na laboratorijima u Covid centru. Medicinsko osoblje koje bi trebalo biti u izolaciji radi kontakta radi jer nema tko'', objašnjava i dr. Fočić.

Pandemija koronavirusa ne jenjava, broj pacijenata koji traže pomoć liječnika sve je veća. Od početka pandemije zdravstveni sustav je pod sve većim kritikama javnosti kako zanemaruju liječenje pacijenata sa simptomima koronavirusa i da se prekasno reagira zbog liječenja telefonom.

Podsjećamo, nedavno je javnost potresla i priča obitelji preminulog novinara Širokog Brijega koja je optužila za propust pojedine liječničke Dom zdravlja Široki Brijeg zbog čega je s nekoliko dana zakašnjenja poslan u Covid-bolnicu u Mostaru.  

Kopirati
Drag cursor here to close