Oboljenje krvi

Multipli mijalom: I ti možeš oboljeti

Mjesec podizanja svijesti o rijetkim bolestima – multipli mijalom
Lifestyle / Zdravlje | 01. 04. 2022. u 00:14 Bljesak.info
Mjesec podizanja svijesti o rijetkim bolestima – multipli mijelom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim u ožujku, mjesecu podizanja svijesti o rijetkim bolestima, tijekom čitave godine trebalo bi obratiti pažnju na pacijente oboljele od rijetkih bolesti.  Idealno bi bilo svojim djelovanjem poboljšati njihov status u društvu tako da se podiže svjesnost o izazovima koje ova oboljenja donose ali i kontinuirano voditi računa o dobrobit vlastitog organizma.

Jedna od rijetkih bolesti, koja obuhvaća samo 10% svih hematoloških malignih oboljenja zove se Multipli mijalom, odnosno oboljenje krvi. Riječ je o malignom oboljenju plazme ćelija koštane srži, najčešće se javlja kod osoba od 65 do 74 godina.

No, posljednja istraživanja pokazala su da se bolest može biti dijagnosticirana i kod osoba mlađih od 50 godina, češće muškaraca nego žena.

Kod dijagnosticiranja multipli mijeloma iznimno je važno proaktivno djelovanje, ne zanemarivanje simptoma, pregledi i samopregledi. Radi preventive ali i boljeg razumijevanja ove rijetke bolesti važno je upoznati se sa točnim simptomima.

“Postoji sinonim za ovu bolest koji glasi Plazmocitol. Radi se o malignoj bolesti koštane srži, a u pitanju je bolest koja se liječi.  S tim u vezi je izuzetno bitno da se na vrijeme prepozna bolest s obzirom na to da liječnici imaju mogućnost za izuzetno uspješno liječenje. Neki od simptoma kod pacijenata mogu biti bubrežno zatajenje, te prestanak rada bubrega. Spontano lomljenje kosti također je jedan od simptoma i svakako umor”, naglasila je doc. dr. Lejla Ibričević Balić, inače predsjednica Udruženja hematologa i transfuziologa FBiH.

Hematološke bolesti su inače izuzetno rijetke u odnosu na takozvane solidne tumore. Puno se više govori u javnosti o karcinomima, te bi se ova rijetka bolest ujedno mogla nazvati i karcinom koštane srži. Tretiranje Multipli mijaloma je jako uznapredovalo, iako bolest spada u grupu kroničnih oboljenja.

“Uz pomoć dostupnih terapijskih opcija, te uspješnog profiliranja pacijenta izlječenje je zagarantirano. To su uglavnom terapijski protokoli, te su izgledi za izlječenje zagarantirani jer postoje brojni terapijski izbori za izlječenje ovog malignog oboljenja'', izjavila je prof.dr. Sandra Hotić Lazarević, predsjednica Udruženja hematologa Republike Srpske.

Konkretan broj oboljelih pacijenata Multipli mijalomom u BiH varira između 2.6% i 2.8% pacijenata. Ovaj mali postotak oboljelih pacijenata ukazuje na skoro 50% manju stopu incidence stanovnika u donosu na stanovnike iz Zapadne Europe. No, taj postotak je ujedno i pokazatelj neprepoznatljivost i nedijagnostiriciranost ove rijetke bolesti. S tim u vezi je iznimno važno pružiti podršku lokalnim udruženjima pacijenata rijetkih bolesti, ukazati lokalnoj zajednici na probleme i izazove s kojima se pacijenti rijetkih bolesti suočavaju i djelovati proaktivno kada je u pitanju vlastito zdravlje i dobrobit.  

''Mi povezujemo pacijente međusobno kako bi izmijenili svoja iskustva i upravo zato kada organiziramo skupove, obavezno je angažiran i psiholog. Mi i postojimo kao Udruženje da budemo spona između liječnika i pacijenta. Postojimo da bismo bili prijatelji oboljelima, te im je kroz naše Udruženje omogućeno da se više informiraju u vezi ove rijetke bolesti'', izjavila je Amira Mrđanović, predsjednica Udruženja oboljelih od multiplog mijeloma, mijelodisplastičnog sindroma i drugih rijetkih krvnih bolesti u BiH”.

Izazovi pacijenata s rijetkim bolestima su brojni. Jedan od prvih izazova je strah i socijalna stigmatizacija s obzirom na to da se radi o rijetkoj bolesti. No glavna oružja u borbi protiv zloćudnih oboljenja i straha od nepoznatog je između ostalog krenuti od sebe. Postati svjestan simptoma, važnosti preventivnog djelovanja te nastojavati pružati nesebičnu empatiju prema oboljelim pacijentima.

Kopirati
Drag cursor here to close