Promjene

U kakvom su odnosu cjepivo protiv korone i menstruacija?

Liječnici ne znaju točno što se to može događati jer je vrlo slabo analizirana poveznica između COVID-a i menstrualnog ciklusa.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 04. 2021. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Ilustracija

Sve je više prijava od strane žena kako su nakon cjepiva primijetile promjene u ciklusu, piše ordinacija.hr.

Nedavno je jedna pacijentica u Americi, koristeći se pseudonimom Sam (25) izjavila za Insider kako je pet sati nakon primanja druge doze cjepiva dobila menstruaciju, 5 dana prije termina iako joj menstruacija inače uvijek kasni.

Dok je očekivala posljedice poput glavobolje i mučnine, za ovo se nije pripremila. Primijetila je kako joj je mjesečnica puno obilnija i kako je popraćena raznim emocijama.

Iako nije to odmah povezala s cjepivom, kada je u Google upisala svoj problem, on je odmah ponudio odgovor „preuranjena mjesečnica nakon cjepiva“.

Iako joj je sad jasno što je bilo, naglašava kako joj je drago što se cijepila ali da bi voljela da je prije znala što može očekivati.

Cjepivo protiv COVID-a djeluje različito na spolove, pa će tako žene češće iskusiti neugodne simptome te se čini da imaju veće šanse za razvojem krvnih ugrušaka povezanih s cjepivima Astra Zeneca i Johnson & Johnson's.

Stručnjaci kažu kako nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da cjepivo može uzrokovati promjene u ciklusu, ali se to može povezati sa stresom i reakciju na pandemiju, ili se samo može raditi o slučajnosti.

Iskustva

Na Twitteru su mnogi podijelili svoja iskustva s cjepivom i promjenama u ciklusu.

Mnogi su pomoć potražili na društvenim mrežama kako bi provjerili ima li netko sličnih iskustava. Ovu su neke od objava:

''Bizarno, cijepila sam se prije tri tjedna i doživjela nešto što bih opisala kao menstruacija iako sam u menopauzu ušla prije 8 godina. Zbunjena sam.''

''Najgori grčevi koje sam ikad imala, osjećala sam se kao da imam trudove. Nadam se da se to dogodilo samo jednom, kada sam primila drugu dozu cjepiva.''

Slučajnost?

Liječnici ne znaju točno što se to može događati jer je vrlo slabo analizirana poveznica između COVID-a i menstrualnog ciklusa.

Slabo krvarenje ili preuranjena menstruacija nisu tema istraživanja niti su navedeni problem kao nuspojava, posebno jer mnogi neće povezati ciklus s cijepljenjem.

"Manjak podataka vezanih za ovaj problem i je veliki problem. Nisam zabrinuta za posljedice vezane za plodnost ili ponavljajuće pobačaje, jer se to dobro proučilo, ali iregularno krvarenje je važna tema'', pojasnila je ginekologinja, dr. Jen Gunter.

Iz tog razloga danas, dvije ženske znanstvenice koje su same iskusile promjene u ciklusu nakon cijepljenja, pokušavaju shvatiti kako to cjepivo utječe na menstruaciju.

Stres

Nekoliko je teorija koje mogu pojasniti što se ustvari događa. Za početak, dr. Kelly Culwell, ginekologinja iz San Diega, navodi kako je stres važan faktor.

"Cjepivo mora „stresirati“ tijelo kako bi se proizvela antitijela, a menstrualni ciklus ovisi uvelike o stresu. To se može dogoditi i s drugim cjepivima, razlika je samo što do sad nismo imalo masovno cijepljenje o kojem se raspravljalo i na društvenim mrežama'', pojasnila je.

Sumnja da su prijavljene promjene povezane s odgovorom imunološkog sustava i utjecajem cjepiva na endometrij. Moguće je da ulogu igraju i faktori poput stresa zbog pandemije i socijalne distance.

Dr. Mary Rosser, ginekologinja pojašnjava:

''Promatrajući pacijente koji mi dolaze stalno od kad traje pandemija, mogu zaključiti kako stres kojega svi prolazimo ove godine je takav da ga je rijetko tko doživio u svom životu.''

Stres naravno može utjecati na menstrualni ciklus jer ometa mozak koji kontrolira proizvodnju hormona koji će ciklus činiti redovitim. Čak i žene koje koriste kontracepciju mogu imati problema radi stresa.

Tu su i promjene poput lošeg sna, manjak tjelovježbe, kao i gubitka ili nakupljanja kilograma koji mogu utjecati na razne promjene.

Smatra kako nije problem ako se dogodi par iregularnih ciklusa svake godine, ali ako se stvar ne popravlja niti nakon nekoliko mjeseci, važno je posjetiti liječnika te dodaje kako žene moraju znati da nisu same na ovom putovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close