Treća po redu

Mostar: Počela trodnevna konferencija o upravljanju u zdravstvu

Cilj konferencije je ukazati na značaj učinkovitog upravljanja u zdravstvu, te ponuditi modalitete i primijenjena rješenja koja bi pomogla u podizanju svijesti o nužnosti kretanja tim putem.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 09. 2023. u 15:03 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija pod nazivom ''Učinkovito upravljanje u zdravstvu – put do zadovoljnog osiguranika/pacijenta'' počela je u četvrtak Mostaru i trajat će do 30. rujna, a riječ je o trećoj konferenciji Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) s međunarodnim sudjelovanjem.

Cilj konferencije je ukazati na značaj učinkovitog upravljanja u zdravstvu, te ponuditi modalitete i primijenjena rješenja koja bi pomogla u podizanju svijesti o nužnosti kretanja tim putem, a sve s ciljem podizanja razine zadovoljstva osiguranika/pacijenta.

Preko 40 izlagača

''Kroz tri dana ćemo imati preko 40 izlagača, panel rasprave. Ovogodišnja tema je dosta široka i zahtjevna pa smo je obradili kroz pet tematskih cjelina, a glavni cilj nam je zadovoljstvo osiguranika. Raspravljati ćemo o bitnosti i važnosti kvalitetnog upravljanja, tu su eminentni stručnjaci iz medicine, prava i ekonomije, kao i naši pacijenti koji će kroz svoja obraćanje nama ukazati nama svoja zadovoljstva, a još bitnije, i svoja nezadovoljstva u zdravstvenom sustavu'' – rekla je Ana Vidačak, direktorica ZZO HNŽ-a.

Istaknula je kako su pacijenti i osiguranici u središtu ove konferencije.

Video: Počela trodnevna konferencija o upravljanju u zdravstvu

''To je prvi put da u konferenciji sudjeluju oni zbog kojih zdravstveni sustav i postoji. Na kraju konferencije ćemo imati zaključke koji će biti objedinjeni sa stručne strane i strane osiguranika, a koje ćemo mi kao Zavod uputiti prema višim razinama, a za koje se nadam da će ući u reformu zdravstvenog sustava kako bi se poboljšala kvaliteta zdravstvenog sustava'' – izjavila je Vidačak te dodala kako će se inicijativa prema ministarstvu i vladi uputiti već idući tjedan.

Projekti ZZO HNŽ

Spomenula je i projekte koje ZZO HNŽ-a provodi kroz svoje svakodnevne aktivnosti.

''Prije tri mjeseca uputili smo poziv zdravstvenim ustanovama i našim udrugama da dostave sve inicijative i prijedloge za poboljšanje prava osiguranika, tako da smo posljednjih dana zaprimili zadnje inicijative. Na našem velikom sastanku, koji ćemo održati unutar Zavoda, razmatrat ćemo prijedloge, sastaviti prioritetne liste zahtjeva pacijenata zdravstvenih ustanova koje ćemo onda kroz narednu godinu planirati u našem planu rada. Naravno, oni se moraju uklopiti u financijski plan Zavoda, ali mogu reći da će to biti neskromno proširenje, bit će značajno na svim poljima i svi osiguranici će se moći pronaći u tom našem proširenju prava. Tu su još i zdravstvene ustanove za koje znamo da su u teškoj financijskoj situaciji, ZZO će shodno svojim mogućnostima iste podržati'' – zaključila je Vidačak.

Na konferenciji sudjeluje i Branka Varga iz Udruge dijabetičara HNŽ-a ''Insula''.

''Dolazim i u ime svih drugih pacijenata i osiguranika naše županije. Kroz sudjelovanje nam je dana mogućnost da kažemo kakav je položaj iz našeg kuta gledanja i koji su naši prijedlozi za poboljšanje u zdravstvenom sustavu. Pacijenti i i Zavod su stalno upućeni jedni na druge i samo zajedničkim djelovanjem, uz međusobno uvažavanje, može se doći do kvalitetnih odluka na obostrano zadovoljstvo'' – naglasila je Varga.

Potvrdila je kako sve udruge koje djeluju u HNŽ-u imaju iznimnu suradnju sa Zavodom, a ova konferencija je nastavak te uspješne suradnje.

''Što se tiče konferencije, opredjeljenje našeg zavoda je da ima zadovoljnog osiguranika i da na tom putu zaista želi saslušati pacijente i uvažiti njihova mišljenja i prijedloge, a to nama daje nadu da će položaj svih osiguranika/pacijenata biti popravljen. Jasno nam je da zavodi nisu jedini sudionici zdravstvenog sustava, jer imamo ministarstva, zavode, razne odjele, kliničke centre, domove zdravlja itd.'' – smatra ona.

Navela je i primjer gdje je ZZO HNŽ-a pomogao osiguranicima oboljelima od šećerne bolesti.

''ZZO HNŽ-a je omogućio osiguranicima oboljelima od šećerne bolesti korištenje najnovije tehnologije, senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi. Vodeći se odlukom našeg zavoda svi drugi zavodi preuzeli su tu dobru praksu i danas imamo situaciju da oboljeli od šećerne bolesti u BiH imaju mogućnost korištenja tih senzora. Naš zavod je bio hrabar i učinio prvi korak, a svi ostali su to slijedili'' – kazala je Varga.

Na konferenciji sudjeluje veliki broj sudionika iz BiH i inozemstva.

Kopirati
Drag cursor here to close